Tabaksreclame mag niet meer.
Waarom fossiele reclame nog wel?

Wij pleiten voor een verbod op fossiele reclame. Precies, net als reclame voor tabak niet meer mag.

Het is code rood voor het klimaat. Vele mensen en organisaties werken hard om het tij te keren. Maar ondertussen gooien reclames voor vliegreizen, cruisereizen, SUVs en de fossiele industrie doodleuk extra olie op het vuur. 

Met een verbod op fossiele reclame nemen we de spreekbuis weg waarmee de fossiele industrie ons misleidt en verleidt om méér fossiel te gebruiken.

Een verbod op fossiele reclame:

  • vermindert uitstoot die schadelijk is voor milieu en gezondheid
  • vermindert oneerlijke informatie over vervuilers en hun producten
  • vergroot het gevoel van urgentie over de klimaatcrisis
  • verzwakt de lobbykracht van de fossiele industrie
  • voorkomt dat vervuiling door fossiel (consumptie)gedrag de norm blijft.

Wie steunen een verbod op fossiele reclame?

Niet óf er een verbod op fossiele reclame komt, maar wanneer.

Recente hoogtepunten

De rechtbank van Amsterdam heeft bepaald dat KLM’s marketing over duurzaam vliegen misleidend is. Deze rechtszaak is wereldwijd de eerste die misleidende duurzaamheidsclaims van de luchtvaart aanpakt. 
De uitspraak schept een belangrijk juridisch precedent met gevolgen voor de hele internationale luchtvaartsector.

Lees meer over de uitspraak

6 adviesorganen aan regering: verbied klimaatschadelijke reclame

TNO, de WRR, het PBL, de Wetenschappelijke Klimaatraad en de Raad voor leefomgeving en infrastructuur plús een commissie van 12 gedragswetenschappers adviseren het kabinet om klimaatbelastende reclames te verbieden.

Lees meer over de adviesrapporten

Zorgprofessionals lanceren een campagne voor een bijzondere preventieve gezondheids-maatregel: een verbod op fossiele reclame. “Een kwestie van gezond verstand.” 

Lees meer over artsen

Amsterdam en onder andere Den Haag, Leiden, Enschede, Haarlem, Utrecht, Nijmegen, Amersfoort en provincie Noord-Holland willen af van fossiele reclame. Zwolle is de 1e gemeente die dat per lokale wet regelt.

Lees meer over Zwolle

Een 'tabakswet' voor de fossiele industrie

Onze campagnes

Filmhuizen: laat het doek vallen voor fossiele reclame!
Met topacteurs, regisseurs en de filmhuizen LAB111, Kriterion, De Uitkijk en Studio K aan onze zijde roepen we Jean Mineur Mediavision op: laat het doek vallen voor fossiele reclame!

Lees meer over deze campagne

Gemeenten

Amsterdam was de 1e gemeente ter wereld die afstapte van fossiele reclames. Daarna volgden gemeenten in oa Nederland, Australië, het VK en Scandinavië.

Lees meer over gemeenten in Nederland die fossiele reclame aanpakken

Kranten en omroepen
Reclame Fossielvrij bezorgt namens winnaars Trouw Duurzame 100 brief aan DPG Media om te stoppen met fossiele reclame

In andere landen zijn enkele kranten en uitgevers al gestopt met fossiele reclame. Waarom staan de Nederlandse kranten en omroepen nog vol met fossiele reclames?

Lees meer over kranten en fossiele reclame

Juridisch

Klachten over fossiele reclame bij de Reclame Code Commissie (RCC). En een rechtszaak over misleidende reclame die we wonnen van KLM!

Lees meer over de KLM-rechtszaak
Lees meer over RCC-zaken

Zorg

Zorgverleners willen een tabakswet voor de fossiele industrie. Deze beroepsgroep was cruciaal bij het verbod op tabaksreclame. En kan nu nu het verschil maken voor een verbod op fossiele reclames.

Lees meer over Van wie is de Lucht
Lees nieuwsberichten over de zorg

Politiek

Meerdere partijen dienden al moties en Kamervragen in over een verbod op fossiele reclame. Gelukkig pleiten inmiddels ook de WRR, het PBL, TNO, de WKR, de RLi en een commissie van gedragswetenschappers voor een verbod op fossiele reclame.

Lees over fossiele reclame in de Tweede Kamer

Instituten

Culturele instellingen dumpen hun fossiele sponsoren. Zo stopte het Eye Filmmuseum met sponsor KLM vanwege het klimaat. Ook theatergezelschappen tekenen voor voorstellingen met fossielvrije sponsoren.

Teken de petitie

Brussel - lobbyhoofdstad van de EU

In april lanceren we deze campagne!

EU en internationaal

Overal in de wereld ontspruiten er campagnes om op een eigen manier een einde te maken aan fossiele reclames. In de EU zorgen wij voor een breed netwerk van organisaties die het bedje spreiden voor een verbod op fossiele reclames in de EU.

Bekijk wat er wereldwijd gebeurt

To be announced!

In april lanceren we een nieuwe campagne! Stay tuned!

Reclame voor sigaretten is verboden. Waarom mag de fossiele industrie nog wel steeds reclame maken? Wij strijden voor een verbod op fossiele reclame.

Teken de petitie