Amersfoort weert alle fossiele reclames, ook greenwashing

De gemeenteraad van Amersfoort heeft met een ruime meerderheid besloten om reclames te weren voor fossiel vervoer (luchtvaart, cruises, auto’s op benzine en diesel) en álle reclame van de fossiele industrie. Daaronder vallen dus ook de misleidende ‘groene’ reclames van bedrijven als Shell en BP. Het college kan gelijk aan de slag met de uitvoering van de motie, omdat een deel van de contracten met reclame-exploitanten binnenkort afloopt.

Indiener van de motie Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren) verwees in haar betoog naar de misleiding door de fossiele industrie en de noodzaak om die te stoppen: “We willen fossiele bedrijven niet langer de kans geven om op onze eigen reclameborden onze inwoners zand in de ogen te strooien en verduurzaming te ondermijnen. Voor onze gezondheid, onze kinderen en al het leven op aarde.” Daarbij verwees zij ook naar het verbod op tabaksreclame, dat ingevoerd is om de gezondheid te beschermen: “Er sterven meer mensen door luchtvervuiling afkomstig van fossiele brandstoffen dan door roken. En daar komen de slachtoffers van de klimaatverandering nog bij. Om VN-topman António Guterres te citeren: we zitten op de snelweg naar de klimaathel, met de voet op het gaspedaal.”

“Fossiel niet de toekomst”

Tahsin Bulbul (DENK) stelde in 2021 als eerste in Amersfoort schriftelijke vragen over fossiele reclame en diende de motie dan ook mee in: “Hoe ver moeten we gaan, hoorde ik net. Hoe ver wíl je gaan voor je kinderen en voor de toekomst van de wereld? We zijn het er met z’n allen over eens dat fossiele brandstoffen niet de toekomst zijn. Dan vind ik dat we er geen reclame voor moeten maken” Andere mede-indieners waren GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SP. Beter Amersfoort stemde ook voor, net als het merendeel van de D66-fractie en de helft van Amersfoort2014-fractie.

“Landelijk verbod nodig”

Campagnegroep Reclame Fossielvrij, die pleit voor een landelijk verbod op fossiele reclame en eerder Amsterdam aanspoorde tot de eerste stap, is blij met de Amersfoortse motie. Campaigner Rosanne Rootert: ”Dit is voor het eerst dat echt álle fossiele reclames van de fossiele industrie meegenomen zijn in een motie. Klimaatwetenschappers wezen in het meest recente IPCC-rapport op de decennialange misleiding door de fossiele industrie en de noodzaak tot regulering van reclame. Het verbieden van deze misleidende reclames van Shell en andere olie- en gasbedrijven is een noodzakelijke stap in de transitie. Nu schuift onze regering deze verantwoordelijk helaas nog volledig af op gemeentes en provincies. Een landelijk verbod is nodig om alle misleiding overal weg te nemen, niet alleen in de openbare ruimte maar ook op tv, radio, social media, internet en in kranten.”

Steden en provincie

Amsterdam was de eerste stad die een motie aannam over fossiele reclame. Daarna volgden Leiden, Den Haag, Haarlem, Enschede, Utrecht en Nijmegen. In Eindhoven en Arnhem hebben wethouders toezeggingen gedaan. Deze week namen ook de Provinciale Staten in Noord-Holland een motie aan om fossiele reclame uit de eigen 525 bushokjes te verwijderen. Internationaal kreeg de Amsterdamse motie navolging in onder andere Liverpool, Stockholm en Sydney. Frankrijk is tot nu het enige land met een verbod op bepaalde fossiele reclames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.