Eerste concrete stap: Amsterdam weert fossiele reclame uit de metro

metro amsterdam reclame fossielvrij

Eerste stap om fossiele reclame uit het Amsterdamse straatbeeld te bannen

Amsterdam, 3 mei 2021 –  Vanaf vandaag is in de Amsterdamse metrostations geen reclame meer te zien voor ‘fossiele producten’, zoals vliegreizen en auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Dat maakte GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) zojuist bekend op Radio 1. Amsterdam is de eerste stad in de wereld die fossiele reclame uit het straatbeeld wil weren. 

Nooit eerder nam een stad de beslissing om reclame puur op klimaatgronden te weren. De afspraak over reclames in de metrostations is de eerste stap van de gemeente om reclame in Amsterdam fossielvrij te maken. De hoofdstad onderzoekt nog hoe ze reclame en marketing(festivals) van fossiele bedrijven als Shell en Exxon lokaal kan verbieden. 

“De noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan, zou je ook in het straatbeeld moeten terugzien”, zei wethouder Marieke van Doorninck zojuist in het journaal van 7.45 uur op NPO Radio 1. “Ook in reclame. Daarom willen we in Amsterdam fossiele reclame weren. De metrostations zetten nu de 1e stap. We gaan ook met andere exploitanten in gesprek. Maar om dit goed te regelen is er een landelijk verbod nodig.”

Belangrijke stap

Reclame Fossielvrij, dat streeft naar een landelijk verbod op reclame van de fossiele industrie en reclame voor vervuilend vervoer, feliciteert Amsterdam en noemt het een belangrijke stap. Coördinator Femke Sleegers: “De beslissing om fossiele reclame uit de metro te weren komt op een cruciaal moment in de strijd tegen de klimaatontwrichting. We hebben geen tijd meer te verliezen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daar passen geen reclames bij die fossiele brandstoffen normaal houden en die klimaatverandering verérgeren.”

Wereldwijde golf

De beslissing van Amsterdam om fossiele reclame te weren, zorgde landelijk en internationaal voor een golf van vergelijkbare initiatieven. In antwoorden op schriftelijke vragen lieten de colleges van Den Haag, Utrecht en Nijmegen weten open te staan voor een verbod op fossiele reclame, al denken de laatste twee dat zo’n verbod landelijk geregeld moet worden. In het buitenland zijn moties ingediend in Canada, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Finland. Het stadsbestuur van New York City gooit het over een andere boeg en probeert via de rechter een verbod af te dwingen op misleidende reclame van Shell, BP, Exxon en het American Petroleum Institute.

Motie na brief van 51 organisaties

De wens om fossiele reclame te weren staat in een motie die de Amsterdamse gemeenteraad afgelopen december aannam. De motie volgde op een brief waarin Reclame Fossielvrij en 51 Amsterdamse organisaties de stad opriepen om reclame te weren die niet past in haar duurzaamheidsbeleid. Eerder besloot vervoerder GVB na een actie van Extinction Rebellion Amsterdam al om het reclamebeleid aan te scherpen om greenwashing-reclames te kunnen weren van bussen, trams, metro’s en pontjes.

Tabakswet voor de fossiele industrie

Reclame Fossielvrij streeft naar een landelijke ‘tabakswet’ voor de fossiele industrie. In de strijd tegen roken was het reclameverbod voor de tabaksindustrie een onmisbare stap. Het veranderde de sociale normen en het nam de verleiding weg. Voor de fossiele industrie is eenzelfde aanpak nodig, betoogt de campagnegroep.

Teken nu onze petitie voor een
landelijk verbod op fossiele reclame

Voor onze campagne kunnen we alle hulp gebruiken. Wil je meehelpen?
Dat kan bijvoorbeeld met een donatie via Geef.nl.

2 gedachten over “Eerste concrete stap: Amsterdam weert fossiele reclame uit de metro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.