Exxon voor de rechter gesleept voor misleidende reclames

Greenwashing Exxon: vergrootglas op onderzoek (!) naar algen

De Amerikaanse NGO Beyond Pesticides sleept ExxonMobil voor de rechter vanwege het misleiden van consumenten door valse en misleidende claims in hun reclames over investeringen in “schone” brandstoffen en technologieën. Fossielvrij Reclame spreekt van een doorbraak.

“Tot nu toe werden klachten over misleidende reclames door de olieindustrie afgehandeld via ethische commissies uit de reclameindustrie”, aldus Reclame Fossielvrij. “Deze stap erkent de grote schade van greenwashing. Het is geen onschuldige reclame. Het houdt ons vast in een maatschappij die alleen maar meer fossiele brandstof gaat gebruiken.”

Misleidende reclame en marketing

“De reclames en marketing van ExxonMobil misleiden het publiek door net te doen alsof hun activiteiten in schone energie een aanzienlijk onderdeel vormen van hun totale activiteiten” staat in de aanklacht van Beyond Pesticides. “In tegenstelling tot wat ExxonMobil beweert zijn de investeringen en activiteiten in schone energie slechts een zeer klein percentage van de totale business. De meerderheid daarvan bestaat nog steeds uit traditionele fossiele brandstoffen en petrochemie.”

Schijngroen

Met nog geen 2% van hun totale uitgaven in wat ze “lagere emissie oplossingen” noemen, doet Exxon zich veel groener voor dan ze eigenlijk zijn. “Nergens in hun reclames waar ze hun groene activiteiten promoten zeggen ze welk percentage van investeringen naar schone energie gaat in verhouding tot investeringen in olie en gas.”

“Natuurlijk” gas

De “oplossingen” waar Exxon mee komt in hun advertenties zijn CCS, futuristische biobrandstoffen zoals algen en “natuurlijk” gas. Maar die technologieën en brandstoffen hebben zo hun beperkingen en problemen. Gas bestaat bijvoorbeeld voor bijna 100% uit het zeer krachtige broeikasgas methaan dat weglekt vanaf de bron tot en met gebruik. Femke van Reclame Fossielvrij & Fossielvrij Onderwijs sprak drie jaar geleden op de aandeelhoudersvergadering van Shell hier al over: Let’s call gas what it is: methane.

Deze rechtszaak is er één in een reeks van zaken tegen Big Oil wereldwijd die een schijnwerper zetten op de misleiding door de industrie.

Laten we niet wachten tot bedrijven één voor één besluiten om te stoppen met het verspreiden van leugens. Teken nu voor een verbod op fossiele reclame!

Bron: DeSmog UK Exxon Sued Again for ‘Misleading’ Advertising

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.