Misleiding

Gaslobby adverteert in aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen

Deel deze pagina

Dé lobbykoepel voor Nederlands gas zet momenteel groots in met een peperdure publiekscampagne waarin gas wordt gepresenteerd als klimaatoplossing. Het moment is niet toevallig. Er komt immers een nieuwe regering aan.

NOGEPA is een afkorting voor de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie. De lobbykoepelorganisatie vertegenwoordigt olie- en gasbedrijven als NAM (Shell & Exxon), Total en Tulip Oil. Op hun website staan artikelen als ‘Fossiel als springplank naar duurzaam‘ en ‘Nederlanders zien rol voor aardgas in de energietransitie‘.

“Aardgas is onmisbaar”

NOGEPA’s nieuwe publiekscampagne voor Nederlands aardgas ‘Energie voor morgen’ lijkt sterk op de reclamecampagne van de lobbykoepel American Petroleum Institute (API) met de titel ‘Energy for Progress’. Ook die adverteerde in de aanloop naar de recente presidentsverkiezingen in de VS. De boodschap van beide campagnes: aardgas is schoon heeft een belangrijke plek heeft in een duurzame toekomst. Maar aardgas is een gevaarlijk broeikasgas dat even slecht is als steenkool.

Fossiele reclame en politieke beslismomenten

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Robert Brulle is het niet toevallig dat fossiele lobbykoepels hun campagne voor gas rond de verkiezingen lanceerden. Brulle deed onderzoek naar de timing van advertenties van de fossiele industrie. Hij ontdekte dat de fossiele industrie vooral adverteert rond belangrijke politieke beslismomenten en bij negatieve media-aandacht.

Hoogste ambtenaar EZk gaat mee in lobby

Of de fossiele lobby ook in Nederland voet aan de grond krijgt via reclame? Bekijk de tweet van de Directeur-Generaal Klimaat en Energie Sandor Gaastra (ministerie van EZk) pál na het lanceren van de nieuwe campagne van NOGEPA. De hoogste ambtenaar adverteert voor de gaslobby.

Als we deze leugens willen stoppen, moeten WIJ de leugens stoppen

Sluit je aan bij onze groeiende beweging en teken onze petitie voor een verbod op fossiele reclame!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.