Groot nieuws! Sydney weert fossiele reclame

Sydney Fossil Ad Ban

Als eerste grote stad in Australië gaat Sydney fossiele reclame weren. Eerder dit jaar besloten Yarra en Moreland (Merra-bek) tot een verbod op fossiele reclame. Dit is het resultaat van de campagne van Comms Declare en een brief van meer dan 200 zorgorganisaties en -professionals. Zij werden geïnspireerd door het verbod op fossiele reclame in Amsterdam en het verbod op tabaksreclame.

Sydney kent een van de grootste reclamenetwerken ter wereld, met een bereik van 2 miljoen mensen per dag. De campaigners van Comms Declare zijn daarom verheugd dat de stad af wil van fossiele reclames. Belinda Noble: “Proficiat aan de mensen van Sydney, jullie straten en evenementen zijn binnenkort vrij van de verraderlijke promotie van giftige fossiele brandstoffen.”

Ook sponsoring door de fossiele industrie

De motie – die werd ingediend door loco-burgemeester Jess Scully – gaat over fossiele reclames op gemeente-eigendom en sponsoring van events die door de gemeente georganiseerd worden, zoals het spectaculaire oudjaarsavond vuurwerk. De motie vraagt eveneens om een beroep te doen op de nationale overheid voor een verbod op fossiele reclame en om actief andere gemeenten aan te sporen om fossiele reclame in de ban te doen.

“We herinneren ons allemaal de bosbranden die we hebben meegemaakt, de giftigheid van de lucht die we in 2019/2020 inademden, en het echte gevoel dat de afrekening eraan kwam, dat de geschiedenis van Australië als de op twee na grootste exporteur van fossiele brandstoffen naar de wereld nu echt tragische vruchten begon af te werpen.”

“Ik denk dat dit het moment is waarop we een lijn kunnen trekken en kunnen zeggen ‘niet hier’ en ‘niet meer’, omdat we weten dat de inwoners van Sydney klimaatactie willen.  Ze willen dat we afstappen van een economie die afhankelijk is van fossiele brandstoffen en  ze weten dat we daarvoor af moeten van de witwaspraktijken en de zelfpromotie van de sector.”

Loco burgemeester Jess Scully

Oproep nationaal verbod fossiele reclame

Raadsleden reageerden trots op de beslissing. William Chan zei dat het niet bleef bij de vraag van Comms Declare aan de stad Sydney. “Ik zie leiderschap van onze stad. We vragen de federale minister om ook nationale wetgeving aan te nemen die reclame voor fossiele brandstoffen aan banden legt, vergelijkbaar met wat ze met tabak hebben gedaan.”

PR-strijd

Zijn collega Linda Scott noemt het verbod op fossiele reclame in Sydney “de volgende fase  in een opkomende en zeer belangrijke public relations-strijd. We moeten ervoor zorgen dat mensen de noodzaak van de overgang begrijpen en niet worden overspoeld door boodschappen die ofwel onjuist of misleidend zijn of producten blijven promoten die ons milieu schaden.”

Zorgprofessionals spreken zich uit voor een verbod op fossiele reclame

Reclame voor fossiele brandstoffen dient geen ander doel dan het vergroten van de vraag naar de producten die de klimaatverandering aanjagen en onze gemeenschap schade toe doen. Reclame voor fossiele brandstoffen misleidt consumenten over de milieukenmerken van hun gevaarlijke en giftige producten, en vertraagt de verschuiving in de sociale houding die dringend nodig is om over te schakelen op veiligere en schonere energie. Deze gevaarlijke reclame gaat ten koste van de volksgezondheid en is niet aan banden te leggen door zelfregulering van de reclame-industrie.

Citaat uit de brief van 200 zorgorganisaties en zorgprofessionals uit Australië

Verbod op fossiele reclame elders ter wereld

In Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Leiden, Enschede, Utrecht (NL), Liverpool, Norwich, Summerset (UK), Yarra en Moreland (Merra-mek) en Sydney (Australië) stemden gemeenteraden voor een lokaal verbod op fossiele reclame. In Amsterdam en Sydney riepen de colleges ook op tot een landelijk verbod op fossiele reclame. Frankrijk heeft een wet aangenomen voor een verbod op reclame voor fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel.

Lees meer in ons overzicht van alle initiatieven wereldwijd.

Een gedachte over “Groot nieuws! Sydney weert fossiele reclame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.