Samen tekenen we voor een Brussel zonder fossiele reclame

Om Brussel te transformeren in een fossielvrije stad tegen 2050, moeten we beginnen bij het aanpakken van de alomtegenwoordige fossiele reclame die onze straten overspoelt. Want hoe kunnen we minderen met fossiel, als reclames de fossiele industrie en vervoersmiddelen op fossiele brandstof juist promoten?

Lees meer over deze campagne

Historisch gezien heeft de fossiele brandstofindustrie een schokkende rol gespeeld in het manipuleren van het publieke discours rond klimaatverandering.

De fossiele industrie, de luchtvaart- en de auto-industrie zetten reclame in als een wapen, om onze maatschappij verslaafd en afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen, maar ook om twijfel te zaaien over klimaatwetenschap en politieke actie te ondermijnen. Ze slagen erin een van de dodelijkste industrieën ter wereld te verdoezelen achter leugens door reclame en lobby over zogezegde ‘groene initiatieven’ om miljarden aan winsten te beschermen. 

Hun tactieken van misleiding en verleiding hebben niet alleen de strijd tegen de klimaatcrisis verlamd, maar ook veel politieke wil gekaapt, en de verantwoordelijkheid voor de globale crisis van een systeem naar een individu geduwd. 

Brussel, het politieke hart van Europa, kan en moet het voortouw nemen om fossiele reclame te verbieden, als eerste stap om fossiele brandstof uit te faseren.

De stad, waar de belangrijkste Europese instellingen zijn gevestigd, wordt dagelijks overspoeld met misleidende fossiele reclames, zowel in de openbare ruimte als op EU-gerichte websites. Deze reclames heten ook wel lobby-reclame en zijn erop gericht het beleid in de EU te beïnvloeden. Onze openbare ruimte mag geen vrij spel blijven voor de fossiele industrie. 

Wij eisen van de stad Brussel – als hoofdstad van Europa – een totaal verbod op reclame en sponsoring door fossiele brandstofbedrijven in de Brusselse publieke ruimte.  

Dit houdt in dat er geen reclamecampagnes, billboards, televisiecommercials van Brusselse zenders, of gesponsorde evenementen meer mogen zijn die de fossiele brandstofindustrie promoten. 

Een verbod op fossiele reclame zal de uitstoot verminderen, sociale normen veranderen en de lobby-inspanningen van sectoren zoals de fossiele brandstofindustrie, luchtvaart en auto-industrie verzwakken.Het kan. En het werkt. Steeds meer gemeenten weren fossiele reclames. In Nederland, in de UK, in Australië en Zweden. Wetenschappers van de IPCC, de VN en Cambridge pleiten voor een verbod op fossiele reclame. 

Dit is niet slechts een oproep aan beleidsmakers en burgers van Brussel, maar aan iedereen die droomt van een wereld waarin we niet worden geregeerd door fossiele belangen.

Hartelijke groet,

  • Greenpeace België
  • Molenbeek for Brussels 2030
  • Bruxelles Sans Pub
  • Grootouders voor het Klimaat BE
  • Reclame Fossielvrij
  • XR België 
  • Toestand VZW 

Teken ook!