59 procent van de beslissers in de Nederlandse reclame- en communicatiesector vindt het (heel erg) waardevol om te weten wat de uitstoot is als gevolg van reclameboodschappen. Dat blijkt uit een onderzoek naar het draagvlak voor onderzoek naar ‘reclame-uitstoot’.
“Het stimuleren van consumeren is funest voor de planeet. En ook voor sociale rechtvaardigheid.” Een opvallende uitspraak van een geanonimiseerde reclamebureaudirecteur die deelnam in het in het onderzoek naar draagvlak voor het concept ‘reclame-uitstoot’. Reclamebureau Heldergroen, adviesbureau Nature’s Right en Lucas Herweijer, student aan Wageningen University ondervraagden hiervoor directeuren bij reclamebureaus (creatie), uitgevers (publishing) en mediabureaus (die adverteerders helpen met juiste kanalen te vinden om hun doelgroep te bereiken).
Draagvlak voor ‘reclame-uitstoot’
In Adformatie schrijft Herweijer dat de reclamesector hun wagenpark kan elektrificeren en de verwarming lager kan zetten, maar: “de grootste uitstoot waar we als [reclame]branche voor verantwoordelijk zijn is de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de stijging in sales dankzij reclame.” Dat noemen ze de ‘reclame-uitstoot’. Uit het onderzoek blijkt dat 59% van de beslissers in de reclamesector het concept ‘reclame-uitstoot’ (heel erg) waardevol vindt. Vooral de grotere bureaus waren positief. Niet eens alleen vanwege het klimaat, maar ook om aantrekkelijk te blijven voor jong talent. En – opvallend – 66% van de voorstanders zegt dat ze voor zijn, om te voorkomen dat de overheid gaat reguleren.
Overheidsregulering nodig
De onderzoekers waarschuwen dat deze uitkomst nog niets zegt over de bereidheid om ook echt te stoppen om vervuilende reclames te ontwerpen of te verspreiden. Bovendien vindt 31% van de ondervraagden het concept (helemaal niet) waardevol, omdat ze hun businessmodel al duurzaam vinden of omdat het hun businessmodel negatief zou raken. Rik Ledder, de voorzitter van de VIA (branchevereniging voor reclamemakers en -uitgevers) zei in een uitzending van Omroep Human dat de reclamesector uit zichzelf niet gaat stoppen met vervuilende reclame; daarvoor is overheidsregulering nodig.
Advertised Emissions
In het Verenigd Koninkrijk wordt al een tijd onderzoek gedaan naar ‘reclame-uitstoot’, oftewel ‘advertised emissions’. Oftewel: de emissies als gevolg van gedragsverandering door een reclamecampagne. Zo becijferden zij dat één reclamecampagne voor Audi jaarlijks voor een extra uitstoot zorgde die gelijk stond aan 1,3 kolencentrales. Uit een onderzoek naar het effect van alle reclames op de uitstoot van personen in de UK, blijkt dat bijna een derde (32%) van hun uitstoot is aangejaagd door reclames. Alle reclames voor vliegen en auto’s in Europa zorgen voor consumptie met een jaarlijkse uitstoot die meer is dan die van België.