Al 6 steden voor ban op fossiele reclame

De gemeenteraden van Enschede en Haarlem namen vorige week moties aan om fossiele reclames uit het straatbeeld te weren. Daarmee staat de teller van Nederlandse steden die dit willen doen nu op 5. Amsterdam, Leiden en Den Haag besloten al eerder om reclames voor vliegreizen, auto’s op fossiele brandstoffen en de fossiele industrie te weren. [Edit 24 december 2021: Ook Utrecht haalt streep door fossiele reclame!]

Moties in Rotterdam en Haarlemmermeer redden het vorige week niet. Een motie in Noordwijk is aangehouden.

Stemming in gemeenteraad Enschede op dinsdag 9 november 2021

Aangenomen: Enschede en Haarlem

In Enschede kreeg de motie van GroenLinks een ruime meerderheid mee van D66, PvdA, CDA, SP, ChristenUnie en DENK. In Haarlem kreeg de motie van GroenLinks ook brede steun van D66, PvdA, SP, ChristenUnie, twee lokale partijen en 3 van de 4 raadsleden van het CDA. Bijzonder aan deze motie was dat naast fossiele reclame ook reclame voor bio-industrievlees genoemd werd.

Stemming in gemeenteraad Haarlem op 11 november 2021

Nog even niet: Rotterdam, Haarlemmermeer, Noordwijk

In Rotterdam haalden twee moties van Partij voor de Dieren, waarvan eentje samen met PvdA, het net niet. Beide moties zouden het wel gehaald hebben bij steun van coalitiepartij D66. In Haarlemmermeer, de thuishaven van Schiphol, kreeg de motie van GroenLinks en PvdA alleen steun van indienende partijen. In Noordwijk is de motie van GroenLinks voorlopig aangehouden. 

De volgende: Utrecht en Alkmaar

De komende weken gebeurt er nog meer in gemeenten op het gebied van fossiele reclame. In Utrecht legt het college aanstaande donderdag het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren aan de gemeenteraad voor. Indiener van het initiatiefvoorstel Maarten van Heuven zei daarover vandaag tegen het Algemeen Dagblad:  “Ze zien dat het kabinet niets doet en de kwestie urgent wordt. Ze zeggen nu dat het juridisch kan en gaan donderdag graag met de raad in debat.” In Alkmaar wordt er op 25 november gestemd op een motie van GroenLinks, Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren.

[Edit 24 december 2021: Ook Utrecht haalt streep door fossiele reclame!]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.