Ook Nijmegen weert reclames voor vliegen, vervuilende auto’s en vlees uit bio-industrie

De Nijmeegse gemeenteraad heeft gisteren een motie aangenomen van GroenLinks – mede-ingediend door Partij voor de Dieren, SP, PvdA en CDA – om fossiele reclame te weren. Het is de eerste keer dat CDA mede-indiener is van een motie tegen fossiele reclame.

In alle nieuwe contracten voor reclames in de openbare ruimte komt te staan dat fossiele reclames en die voor vlees en andere producten uit de bio-industrie niet meer toegestaan zijn. Ook moet het college gaan onderzoeken hoe ze bestaande contracten kunnen aanpassen.

Noodtoestand
Initiatiefnemer Diede Beumer van GroenLinks Nijmegen is blij met deze belangrijke stap voor het klimaat: “Het is 2022. De tijd om te handelen is nu, we hebben afgelopen jaar de klimaat- en biodiversiteitsnoodtoestand afgekondigd als raad. Een stad die zulke heldere ambities heeft om klimaatverandering aan te pakken hoort geen reclame te maken voor fossiele activiteiten en de bio-industrie in onze openbare ruimte. Het aanprijzen van vliegreizen, cruisevakanties en kiloknallers is straks verleden tijd!”

CDA
In Enschede en Haarlem stemde CDA ook al mee met een verbod op fossiele reclame. Het CDA wil ook een wet die greenwashing verbiedt.

Steden
Er zijn nu moties over fossiele reclame aangenomen in Amsterdam, Leiden, Den Haag, Haarlem, Enschede, Utrecht en Nijmegen. In Arnhem en Eindhoven zijn toezeggingen gedaan door wethouders. In veel andere steden, waaronder Zwolle, Groningen, Rotterdam, Amersfoort en Apeldoorn werden al schriftelijke vragen gesteld. Verschillende wethouders en gemeenteraden hebben laten weten dat er een landelijke wet nodig is die fossiele reclame verbiedt. Dit is juridisch gezien voor de gemeenten om fossiele reclame te verbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.