Oproep: open natuurfilmfestival niet met film van BP en Shell

Onder de rook van de vervuilende petrochemische industrie floreert de natuur. Dat is in het kort de boodschap van de documentaire ‘Wild Port of Europe’, de openingsfilm van het Wildlife Film Festival Rotterdam die op 4 oktober 2022 in première ging. Zo’n 25 organisaties – onder wie jongeren, leerkrachten, wetenschappers, zorgverleners en psychologen – schreven een brief aan de directie met het verzoek om deze film, die gesponsord is door BP en Shell, te weren van het festival. Het AD Rotterdam plaatste de brief als opinie.

Onze opinie in AD Rotterdam, 5 oktober 2022

Wildlife Film Festival Rotterdam

T.a.v. de heer R. Lagerwaard, directeur

Amsterdam, 23 september 2022

Beste Raymond, 

In deze tijd is belangrijker dan ooit dat de natuur gezien wordt. Daarom is het Wildlife Film Festival Rotterdam een belangrijk evenement waar tal van natuurorganisaties met veel plezier aan meewerken. Het biedt mensen verwondering, inspiratie en soms terechte bezorgdheid over de natuur die ons leven in stand houdt. Dat het festival voor een groot deel door vrijwilligers worden georganiseerd, voegt extra charme toe. 

Als festival maken jullie echter keuzes. Jullie selecteren films die jullie de moeite waard vinden om te laten zien aan een publiek. Daarmee zenden jullie een boodschap de wereld in. En zeker met de keuze voor de openingsfilm, dat is het paradepaardje van het festival. Het is de film waarvan jullie zeggen: deze film moet iedereen zien. De openingsfilm krijgt de meeste aandacht in de pers en de meeste (prominente) bezoekers.

In een tijd dat het erop of eronder is voor het klimaat en de biodiversiteit, in een tijd waarin circa 1 miljoen dier- en plantensoorten mondiaal met uitsterven worden bedreigd, in een tijd waarin de ene klimaatramp de volgende opvolgt, hebben jullie als natuurfilmfestival een extra verantwoordelijkheid voor welke film jullie kiezen als openingsfilm. Jullie kiezen er echter voor de film ‘Wild Port of Europe’ op dinsdag 4 oktober als openingsfilm te programmeren. We vinden dat onbegrijpelijk en maken ons hier zeer grote zorgen over. 

Wild Port of Europe: de definitie van Greenwashing
Wild Port of Europe is een natuurfilm over ‘de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur’, tegen het decor van de meest vervuilende haven van heel Europa. De film volgt het leven van dieren in een landschap dat uit de grond is gestampt ten behoeve van de industrie die overal ter wereld de natuur ten gronde richt. De makers schrijven over deze film dat de natuur in de Rotterdamse haven ‘minstens zo rijk zo niet rijker’ is als de natuur in onze nationale parken. Ze spreken over een ‘ogenschijnlijke tegenstelling tussen industrie en natuur’. Het zal dan ook niemand verbazen wie de trotse sponsors zijn van deze film: BP en Shell. Deze mondiale vervuilers krijgen in ruil voor geld een reclameboodschap, die ook nog eens in de etalage wordt gezet door een gerespecteerd filmfestival voor de wilde natuur. Dat is een kadootje voor deze grote vervuilers. Wild Port of Europe is daarmee de definitie van greenwashing. 

BP heeft zelfs een lespakket voor scholen aan de film verbonden. Met beelden van egeltjes tegen het decor van hun petrochemische fabrieken, glijdt BP de klaslokalen binnen. De impliciete boodschap die kinderen meekrijgen: ‘Misschien lees je in de krant slechte dingen over de fossiele industrie, maar onze industrie zorgt juist voor méér leven.’ Omdat het anekdotische beter blijft hangen dan het abstracte, is dit een gevaarlijke boodschap. Van een festival voor de natuur verwachten wij de urgentie die recht doet aan de ecologische crisis, in plaats van het legitimeren van de destructie van de fossiele industrie.

Meer doden door luchtvervuiling fossiele brandstoffen dan door tabak
Wereldwijd groeit de roep om een verbod op fossiele reclame en sponsoring, net als voor tabak. De fossiele industrie veroorzaakt immers net als de tabaksindustrie wereldwijd gezondheidsschade en sterfte. Jaarlijks sterven bijna 9 miljoen mensen wereldwijd alleen al aan luchtvervuiling door fossiele brandstoffen. Dat zijn meer doden dan door tabak. En die reclame is al lang verboden. Fossiele reclames geven de boodschap dat fossiele brandstof de norm is en houden zo het probleem in stand. Gelukkig beseffen steeds meer steden, kranten, musea, sportclubs en reclamebureaus dat de fossiele industrie hen decennia heeft gebruikt om – in ruil voor geld – in een goed blaadje te blijven staan bij de samenleving en politici. Steeds vaker weigeren ze daarom fossiele sponsoring en reclames waarmee de fossiele industrie het tempo en de koers van het klimaatbeleid naar haar hand probeert te zetten. 

Van een festival voor de natuur verwachten we oog voor deze groeiende maatschappelijke beweging. En ook voor het eigen aandeel daarin. Daarom verzoeken we jullie om niet te openen met ‘Wild Port of Europe’ en te kiezen voor een van de vele andere prachtige films die op het programma staan. En de film in z’n geheel van het festival te weren. Die beslissing doet recht aan de urgentie van klimaatontwrichting en biodiversiteitsverlies en onderstreept daarmee het belang van jullie festival.

We hebben onze zorgen eerder met jullie gedeeld, maar kregen nul op het request. Daarom hebben we onderstaande organisaties gevraagd onze boodschap mede te ondertekenen.

We horen heel graag van jullie, met vriendelijke groet,

Andy Palmen, Greenpeace Nederland

Femke Sleegers, Reclame Fossielvrij / Social Tipping Point Coalitie

Ook namens:

Marjan Minnesma, Urgenda

Maurits Groen, duurzaam ondernemer

Sven Jense, Climate Cleanup

Mark Boode, Teachers for Climate

Katy Olivia van Tergouw, Stichting Stop Ecocide

Queers4Climate NL

Extinction Rebellion Nederland

Jacco Groen, documentairemaker, Stichting Springfilm 

Daniëlle Hirsch, Both Ends

Commons Network 

Scientist Rebellion Nederland

Aniek Moonen, Jonge Klimaatbeweging

Fridays For Future

Hiske Arts, Fossielvrij NL

Stichting Klimaatpsychologie

Donald Pols, Milieudefensie

Bas Oudenaarden, Stop Oliewinning Rotterdam

Vatan Hüzeir, Rotterdams Klimaat Initiatief

Extinction Rebellion Rotterdam

Inge Schepens, de Zorg voor Klimaat

Annemarie Bergsma, de Duurzame Verpleegkundige

Groen Pensioen, Cindy Coltman


Pers over Wild Port of Europe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.