Provincie Noord-Holland weert reclames voor fossiel, vlees en vis uit bushokjes

De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben besloten dat ze voortaan geen ruimte meer willen bieden aan fossiele reclames en vlees- en visreclames. Dit betekent dat deze reclames niet meer te zien mogen zijn in de eigen 525 bushokjes. Door het aannemen van de motie van PvdA en GroenLinks is Noord-Holland de eerste provincie die klimaatschadelijke reclames weert, nadat meerdere steden hiertoe al besloten. Het is voor het eerst dat er in een motie reclames voor vis worden geweerd.

De provincie is eigenaar van 525 bushokjes, voornamelijk in de kop van Noord-Holland, en heeft een contract met het bedrijf OFN dat de bushokjes onderhoudt en daarin reclames mag laten plaatsen. Na deze motie van PvdA en GroenLinks zullen reclames voor producten op fossiele brandstoffen, zoals van luchtvaartmaatschappijen en voor auto’s op fossiele brandstof, en vlees- en visreclames niet meer in de bushokjes mogen hangen.

“Duurzame toekomst”

Initiatiefnemer Alphons Muurlink (PvdA) tijdens de inleiding van de motie: “We hebben als Provinciale Staten met een ruime meerderheid gekozen voor een duurzaam beleid qua mobiliteit en voedsel. Het voorstel van PvdA en GroenLinks is om dit door te trekken naar reclame die wij vertonen. Reclame is bedoeld om gedrag te beïnvloeden. We vinden daarom dat reclames die aanzetten tot gedrag dat niet in lijn is met een duurzame toekomst, niet vertoond moeten worden.”

Geen financiële consequenties

Door de beantwoording van eerdere schriftelijke vragen wist de PvdA al dat het juridisch gezien mogelijk was om bepaalde reclames te weren en dat dit kon zonder financiële consequenties. Voor de motie stemden PvdA, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en SP. Tegen stemden onder andere VVD, CDA, JA21, PVV en FvD.

Eerste provincie

De provincie Noord-Holland is de eerste provincie die fossiele reclames aan banden legt. Vele steden gingen de provincie al voor, met Amsterdam als eerste ter wereld. Daarna zijn er moties en initiatiefvoorstellen aangenomen in Utrecht, Den Haag, Leiden, Haarlem, Enschede, Nijmegen en meest recent Amersfoort. Haarlem en Nijmegen namen ook vlees en zuivel uit de bio-industrie daarin mee. Na de Amsterdamse motie volgden ook moties in andere landen, onder andere in Engeland en Scandinavië. In Australië namen al veel steden, waaronder wereldstad Sydney, moties aan en in de provincie New South Wales werken politici aan een wetsvoorstel. Frankrijk heeft bepaalde fossiele reclames al per wet verboden.

Landelijk verbod nodig

Reclame Fossielvrij, de campagnegroep die pleit voor een landelijk verbod op fossiele reclame en eerder Amsterdam aanspoorde tot de eerste motie, is verheugd met deze stap van de provincie. Campaigner Rosanne Rootert: “We merken dat lokale overheden de noodzaak inzien van een verbod op fossiele reclame. Gemeentes en nu ook de provincie Noord-Holland doen wat de landelijke overheid nog verzuimt, namelijk de gezondheid van inwoners beschermen door de misleiding en verleiding van deze reclames weg te nemen. Tabaksreclame is al meer dan 20 jaar verboden. Aan fossiele brandstoffen gaan nog meer mensen dood dan aan tabak, dus het is hoog tijd die reclames ook bij wet te verbieden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.