Shell kookte miljardensteun CO2-opslag voor in lesmateriaal

Afbeelding uit Shel-lesmateriaal It's All About Energy Deel 1

Shell en drie andere vervuilende bedrijven krijgen 2 miljard subsidie voor CO2-opslag in de Noordzee. Dat maakte NOS gisteren bekend. Shell lobbyt al jaren voor carbon capture and storage, onder andere in het klaslokaal met de lesboeken It’s All About Energy.

Net als de tabaksindustrie maakt de fossiele industrie lesmateriaal voor scholen. Niet alleen om goed voor de dag te komen, maar ook om de maatschappij rijp te maken voor ‘oplossingsrichtingen’ die voordelig zijn voor de industrie.

Get them while they are young

Want waar kun je als olie- en gasmultinational beter draagvlak verwerven voor klimaat’oplossingen’ die garanderen dat je nog jaren door kunt met olie en gas? In het klaslokaal bereik je de beslissers van de nabije toekomst op een moment van hun leven dat ze bijzonder beïnvloedbaar zijn. En je bereikt hun ouders en docenten, die nú invloed hebben.

CO2-opslag

In 2012 bracht Shell twee lesboeken uit voor HAVO/VWO: It’s all about energy deel 1 en deel 2. Ze gaan over energie en klimaat en pleiten eenzijdig en ongegeneerd voor ‘oplossingen’ voor het klimaatprobleem die goed zijn voor Shell. Zo is deel I is een pleidooi voor Carbon Capture and Storage als oplossing voor klimaatverandering. “This global warming can lead to natural disasters such as tropical storms, pollution of the oceans and the polar ice caps melting. To combat this, CO2 can be stored underground.”

Gas

Deel 2 presenteert gas als ‘deel van de oplossing voor het klimaatprobleem’. Dat is een leugen, want door methaanlek is gas even schadelijk als steenkool. Maar in het lesmateriaal noemt Shell nergens de schade van het sterkte broeikasgas methaan (84-110x schadelijker voor het klimaat dan CO2).

Traineeship bij Shell en in de klas

It’s All About Energy is gemaakt in het traineeprogramma Eerst de Klas. Wekelijks verdeelden de trainees hun tijd over het kantoor van Shell en het klaslokaal. Shell bepaalde wat de trainees zouden onderwijzen. In opdracht van Shell bundelden ze hun lessen in de boeken It’s All About Energy. (Lees meer over het ontstaan van de lesboeken in het Nederlands en Engels).

Vertaald in 10 talen

It’s All About Energy I & II zijn vanuit het Nederlands vertaald in tien talen. Het lesmateriaal wordt verspreid via Jet-Net en het Europese InGenious. Beide tech-onderwijsplatforms waren een initiatief van Shell, samen met andere multinationals. Zo is Jet-Net geïnitieerd door de lobbyclub ABDUP (volgens Follow the Money een van de oudste lobbyclubs met korte lijntjes naar de regering, bestaande uit AkzoNobel, Shell, DSM, Unilever en Philips). InGenious wordt gesubsidieerd door de EU en door de lobbyclub European Round Table for Industries (ERT). ERT heeft bijvoorbeeld gepleit voor het omstreden handelsverdrag TTIP.

Tweede Kamer

Deel II – over aardgas – is uit de handel genomen, waarschijnlijk nadat Fossielvrij Onderwijs een zienswijze indiende bij de Tweede Kamer over extern lesmateriaal van de fossiele industrie. Deel I wordt nog steeds aangeboden op JetNet en InGenious.

Alle illustraties en voorbeelden uit dit artikel komen uit de lesboeken It’s All About Energy deel 1 en 2 van Shell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.