lobbyShellWall of Shame

Rijksoverheid verspreidt misleiding Shell op EXPO Dubai

rijksoverheid verspreidt misleiding van Shell op EXPO in Dubai
Deel deze pagina

“Shell heeft zich als sponsor verbonden aan het Nederlandse paviljoen op de EXPO 2020 in Dubai. Shell zal in het paviljoen onder meer lezingen en evenementen organiseren over hernieuwbare energie,” aldus Rijksoverheid.nl. De Wet reclameverbod fossiele industrie zou dit verbieden.

De Nederlandse overheid ziet Shell nog steeds als partner in de klimaattransitie. Dat blijkt uit het persbericht van 14 januari 2020. Hans Sandee, Nederlandse consul-generaal en commissaris-generaal Expo 2020 in het persbericht van het Rijk: ‘Ik heet Shell van harte welkom als sponsor van ons Nederlandse paviljoen op de EXPO 2020 Dubai. We kijken ernaar uit om oplossingen op het gebied van hernieuwbare energie een wereldpodium te bieden.’ Shell brengt ook z’n ‘flagship’ kindermarketing campagne Make The Future naar de EXPO.

Rijksoverheid beseft niet hoe kwetsbaar Nederland is

Het Rijk is blind voor het feit dat Shell de komende 10 jaar de olie- en gasproductie met 38% wil opschroeven. Het Rijk beseft niet dat Shell met z’n fossiele businessmodel bijdraagt aan de schaarste van water en voedsel in Golfstaten. Het Rijk beseft kennelijk ook niet hoe kwetsbaar Nederland is, als laaggelegen delta.

Rijksoverheid biedt podium voor greenwashing

Shell doet voor een paar procentjes aan duurzame energie. Dat is niet meer dan windowdressing. Voor Shell, de zevende grootste broeikasvervuiler ter wereld, is de EXPO een ideaal podium om de wereldpers zand in de ogen te strooien met misleidende greenwashing. De Rijksoverheid faciliteert de verspreiding van misleiding en brengt daarmee Nederland en een hoop andere landen in het gevaar.

Stop sponsoring Shell in de EXPO in Dubai

Er zijn twee kansen om te voorkomen dat Shell op Expo 2020 staat.

  1. Vanwege corona wordt de EXPO 2020 met een jaar uitgesteld. Dat geeft de overheid de kans om haar sponsorbeleid te herzien.
  2. De Tweede Kamer neemt onze wet aan voor een verbod op fossiele reclame. Onze wet verbiedt ook sponsorschap door fossiele bedrijven.

Teken voor een verbod op fossiele reclame

Om een wettelijk verbod op fossiele reclame werkelijkheid te maken, hebben we jouw handtekening nodig. Teken snel voor een verbod op fossiele reclame!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.