WHO-directeur Maria Neira verklaart: 100% achter ‘tabakswet’ voor de fossiele industrie

World Health Organisation-directeur Maria Neira voor Publieke Gezondheid en Klimaat staat vierkant achter een verbod op fossiele reclame. Neira zei dit in een sessie op COP27 waarin artsen en NGO’s uit Nederland, Canada en Nigeria opriepen tot een ‘tabakswet’ voor de fossiele industrie.

“Ik onderschrijf 100% alle presentaties die we hier vandaag gezien hebben”, aldus Maria Neira. “Fossiele brandstoffen zijn de nieuwe tabak: we hebben dezelfde instrumenten nodig als tegen tabak. We moeten vechten tegen hun gelobby, tegen hun reclames, tegen hun verheerlijking. We hebben een wettelijk bindend verdrag nodig voor fossiele brandstoffen, dat nog verder gaat dan tabak. In de naam van gezondheid.”

Neira zei dit in het afsluitende panel van de sessie “Leading a Healthy Response to Climate Change” in het paviljoen van de World Health Organisation (WHO) in de blue zone van de COP27. Neira reageerde hiermee op de wens van sprekers Leah Temper (Canadian Association of Physicians for the Environment), Martine Doppen (Reclame Fossielvrij Nederland) en Ken Henshaw (We the People, Nigeria). Zij hadden in hun toespraken de WHO – als drijvende kracht achter het verbod op tabaksreclame – opgeroepen om nu te pleiten voor een verbod op fossiele reclame.

Campaigner Martine Doppen riep de WHO op om te pleiten voor een verbod op fossiele reclame. “Het verbod op tabaksreclame en sponsoring was effectief om roken te ontmoedigen en de misleidende tabaksindustrie het zwijgen op te leggen. Vanwege de vele overeenkomsten en de urgentie van de klimaatcrisis en daarmee samenhangende gezondheidscrisis is het hoog tijd dat we dezelfde methode toepassen op de fossiele industrie.” 

“Dit is een belangrijke doorbraak voor de wereldwijde beweging voor een verbod op fossiele reclame”, aldus Martine Doppen. “Een verbod op fossiele reclame is een maatregel die voor een kantelpunt kan zorgen in klimaatbeleid.”

Kijk de sessie “Leading a Healthy Response to Climate Change” hier terug.

Martine Doppen (Reclame Fossielvrij) aan het woord tijdens “Leading a Healthy Response to Climate Change” sessie op COP27

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.