Zorgprofessionals: “Verbod op fossiele reclame is kwestie van gezond verstand”

Artsen, verpleegkundigen, medisch studenten en andere zorgprofessionals voerden vandaag actie in Den Haag voor een bijzondere preventieve gezondheidsmaatregel: een verbod op fossiele reclame. “Een kwestie van gezond verstand.”

De actie vormt de start van de campagne ‘Van wie is de lucht?’ waarmee zorgprofessionals oproepen tot een wettelijk verbod op fossiele reclame. Tijdens de actie reanimeerden zorgverleners symbolisch de aarde. Een kunstenares maakte ter plekke een groot kunstwerk om de schade van luchtvervuiling op de longen te laten zien. Daarmee benadrukken de zorgverleners dat door fossiele brandstoffe luchtvervuiling een sluipmoordenaar is: onzichtbaar, maar net zoals roken schaadt het de longen, het hart en de hersenen. De zorgverleners worden al gesteund door 28 zorgorganisaties en prominenten. 

Zorg aan de wieg verbod tabaksreclame

Een verbod op fossiele reclame is volgens de zorgverleners een hoognodige preventieve gezondheidsmaatregel die er snel moet komen. “In de spreekkamers zien artsen de gevolgen van klimaatontwrichting en luchtvervuiling”, sprak geneeskundestudent Anjali Wijnhoven tijdens de manifestatie. “Het maakt mensen ziek. De zorg stond aan de wieg van het verbod op tabaksreclame. Fossiele brandstoffen veroorzaken een acuut gezondheidsprobleem en verdienen dezelfde behandeling als de tabaksindustrie. Een verbod op greenwashing en reclames die schadelijke SUVs en vlieg- en cruisereizen promoten en normaal houden, is een kwestie van gezond verstand.”

Vollere wachtkamers

Zorgprofessionals gaan niet vaak de straat op. Ondanks hun drukke werkagenda’s vinden de zorgverleners het belangrijk om campagne te voeren voor een verbod op fossiele reclame. “Wij hebben een eed gezworen om op te komen voor de gezondheid van mensen”, sprak Sophie Dünkelberg (huisarts). “De gevolgen van klimaatontwrichting en luchtvervuiling voor de gezondheid zijn nu al groot. Dat raakt ons direct in onze beroepspraktijk. Hoe ongezonder onze leefomgeving, hoe voller onze wachtkamers. De meest kwetsbaren worden het eerst en het hardst getroffen.”

Wereldwijd

Ook in Canada en Australië voeren zorgverleners actie voor een ‘tabakswet’ voor de fossiele industrie. Wereldwijd groeit het aantal lokale overheden dat – vooruitlopend op een landelijke wet – fossiele reclame weert. Er is prominente steun van wetenschappers voor een verbod op fossiele reclame: onder andere het IPCC, de UNEP en TNO noemen een verbod op fossiele reclame om de emissiedoelen te bereiken en misleiding tegen te gaan.

Zorg en klimaat

Aandacht voor het klimaat groeit binnen de zorg in Nederland. Netwerken en allianties van ‘groene zorgprofessionals’ benadrukken ‘planetary health’; dat onze gezondheid verbonden is met het welzijn van onze natuurlijke leefomgeving en dat van andere levende wezens. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt klimaatverandering de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) roept op tot meer aandacht en onderzoek voor ‘planetary health’.

De zorgverleners van Van Wie is de Lucht werken samen met de campagnegroep Reclame Fossielvrij, die in Nederland en Europa campagne voert voor een verbod op fossiele reclame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.