Zorgverleners overhandigen donderdagochtend 26 oktober een preventierecept aan Kamerleden tegen ziektes die oprukken vanwege luchtvervuiling en klimaatontwrichting. Hun boodschap: “Voorkomen is beter dan genezen. Verbied reclames die vliegreizen, cruisereizen, vervuilende auto’s en de vervuilende industrie promoten. Dat voorkomt ziektes. In Nederland overlijden jaarlijks alleen al 12.000 mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling.”
Aanleiding voor de actie is de motie die GroenLinks en Partij voor de Dieren donderdag in stemming brengen. Deze partijen vragen het kabinet om “concrete opties uit te werken voor het beter reguleren van reclames voor vervuilende producten en het tegengaan van greenwashing.”
De zorgverleners zijn verenigd in het collectief ‘Van Wie is de Lucht’ – een groeiende groep van duizenden artsen, verpleegkundigen en medisch studenten. Zij hopen dat de Tweede Kamer op de valreep van deze kabinetsperiode een besluit neemt over een verbod op fossiele reclame. “Er is geen tijd te verliezen”, aldus Trudy van Dijken (SEH-arts en voorzitter Groene SEH). “Fossiele reclame blijft luchtvervuiling en klimaatontwrichting verergeren. Dit zorgt voor meer longziekten, hartaandoeningen, hittestress en nieuwe ziektes die door muggen worden overgedragen. Een verbod op fossiele reclame is een simpele stap die je morgen kunt nemen, net als het reclameverbod voor tabak.”
De zorgverleners zijn geïnspireerd door hun collega-artsen die in het verleden een doorslaggevende rol speelden in de totstandkoming van het verbod op tabaksreclame. “Effectief tabakspreventiebeleid is ondenkbaar als de Marlboro Man je vanaf elke straathoek verleidt om een sigaret op te steken”, aldus David Baden (SEH-arts). “Op dezelfde manier heeft effectief klimaatbeleid geen zin als reclames ons dagelijks verleiden om meer fossiel te gebruiken.”
Ambassadeurs van Van Wie is de Lucht voor een verbod op fossiele reclame zijn onder andere Wanda de Kanter (longarts), Ashis Brahma (forensisch arts), Tommie Niessen (verpleegkundige en influencer). De oproep wordt gesteund door 30 medische organisaties, waaronder Jeugdartsen Nederland, Caring Doctors, de Groene Zorg Alliantie, Longkanker Nederland, Lovah (belangenbehartiger voor alle aios huisartsgeneeskunde), nvtg (Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg), KAMG (Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid), Wemos en Hikos.