Brussel, 27 maart – Op 27 maart heeft de gemeenteraad van Sint-Gillis een motie aangenomen die oproept tot een verbod op fossiele reclame in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met deze beslissing wordt Sint-Gillis de eerste Belgische gemeente die zich expliciet uitspreekt tegen advertenties van de fossiele industrie.
Deze doorbraak is het resultaat van jarenlang campagnevoeren door middenveldorganisaties zoals Reclame Fossielvrij, in Brussel geleid door Anuna De Wever en gesteund door David Van Reybrouck, en tal van andere, zoals Greenpeace en Bxl Sans Pub.
“Fossiele reclame is de ruggengraat van de fossiele industrie en een essentieel middel om hun schadelijke producten te blijven promoten. Het is cruciaal dat Brussel, als hoofdstad van de EU, het voortouw neemt door deze reclame te bannen. De motie van Sint-Gillis, die vandaag wordt gestemd, is een belangrijke stap richting deze verandering en kan ervoor zorgen dat Brussel dit voorbeeld volgt.” – Anuna De Wever.
Hoofdstad van EU
De Wever noemt een verbod op fossiele reclame van extra belang in Brussel, als hoofdstad van de EU. “Reclames van Total, Shell en Exxon zijn hier vooral op EU-politici gericht. Het zijn lobby-reclames die misleiden. In deze tijd van misinformatie is het verbod een belangrijke stap.”
Het besluit van Sint- Gillis past in een wereldwijde beweging. Secretaris-generaal António Guterres riep in juni 2024 alle landen op tot een verbod op fossiele reclame. Gemeenten Den Haag, Edinburgh, Sydney en het openbaar vervoer in Toronto en Stockholm zijn voorbeelden van regio’s met een verbod op fossiele reclame. In Frankrijk is een landelijk verbod op reclame voor fossiele brandstof aangenomen maar nog niet van kracht. Er is brede wetenschappelijke steun voor een verbod op fossiele reclame.
Voortrekkersrol voor gemeenten
Loes Salomez, schepen van Groen in Sint-Gillis en voortrekker van de motie in de gemeenteraad, zegt: “In een tijd waarin klimaatambities afnemen, ben ik trots dat Sint-Gillis een motie heeft goedgekeurd om zijn klimaatambities te versterken, met focus op de kwetsbare bewoners. Het is een belangrijke stap richting klimaatrechtvaardigheid, door de fossiele industrie en hun reclame in de publieke ruimte aan te pakken.”
Met deze beslissing onderstreept de gemeente Sint-Gillis opnieuw de noodzaak van een krachtig klimaatbeleid en erkent zij fossiele reclame als een fundamentele hindernis. Dit zet druk op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en andere gemeenten om vergelijkbare maatregelen te overwegen en de impact van fossiele reclame op het klimaat verder te beperken.
Motie
De motie is ingediend door de Ecolo-Groen-fractie en het college, die samen een meerderheid hebben. De stemming, die in de avond van 27 maart 2025 plaatsvindt, werd al van tevoren bepaald. Sint-Gillis is de centrale deelgemeente van Brussel.
De motie definieert fossiele reclame als volgt:
1) alle vormen van promotionele activiteiten die worden ingezet door de fossiele brandstofindustrie en de luchtvaartindustrie. Dit omvat bedrijven, belangengroepen of organisaties binnen de kolen-, olie- en gassector en/of de luchtvaartsector, en
2) reclame die gericht is op het promoten van fossiele brandstofproducten en -diensten. Dit kan fossiele producten omvatten zoals benzine, elektriciteitscontracten op basis van fossiele brandstoffen, vliegtickets, cruises, auto’s, motorfietsen, bromfietsen en scooters die worden aangedreven door fossiele of hybride brandstofmotoren.
Media overzicht
- VRT Nieuws: Sint-Gillis wil reclame voor fossiele brandstoffen in Brussel verbieden, zoals voor benzine, vliegtuigtickets of cruises
- The Brussel Times: Brussels municipality advocates regional ban on fossil fuel advertising
- L’Avenir: Interdire la pub pour les énergies fossiles? Saint-Gilles est la première commune belge à plaider pour: “À tout le moins prévoir une taxe dissuasive”
- BRUZZ: Sint-Gillis bepleit gewestelijk verbod op reclame voor fossiele brandstoffen
- Het Nieuwsblad: Gemeente Sint-Gillis wil gewestelijk verbod op reclame voor fossiele brandstoffen (Brussel)