Burgerinitiatief voor verbod fossiele reclame gaat Europees!

Vandaag lanceren Greenpeace en andere groepen, waaronder Reclame Fossielvrij, een Europees burgerinitiatief om fossiele reclame en sponsoring te verbieden. De campagne die Reclame Fossielvrij vorig jaar in Nederland startte stond aan de basis van deze campagne. Wij zijn heel blij met deze grote Europese broer!

Het Europees burgerinitiatief vraagt om een verbod op reclame en sponsoring van de fossiele industrie, voor vliegreizen en auto’s op fossiele brandstoffen. Bij 1 miljoen ondertekeningen van EU-inwoners moet de Europese Commissie het voorstel voor een fossiel reclameverbod behandelen.

Misleiding en beïnvloeding

Greenpeace, Reclame Fossielvrij en de andere aangesloten groepen nemen deze stap om zo de misleiding en beïnvloeding door de fossiele industrie te stoppen waarmee zij de klimaattransitie tegenwerken, vertragen en naar hun hand zetten. Ook moet de wet zorgen voor groeiend bewustzijn van burgers over de schade van fossiele brandstof. Om dezelfde redenen startte Reclame Fossielvrij vorig voorjaar een burgerinitiatief voor een nationale wet die fossiele reclame verbiedt. 

Zelfregulering werkt niet

Fossiele reclames zorgen voor een groei van broeikasgassen. Ze houden een fossiele levensstijl normaal, misleiden het publiek en de politiek over de rol van de fossiele industrie in klimaatontwrichting. Zelfregulering, bijvoorbeeld via klachten bij de Reclame Code Commissie, werkt niet om deze misleiding en beïnvloeding te stoppen. Ten eerste omdat dit altijd achteraf is, als de misleiding al heeft plaatsgevonden. Ten tweede omdat het miskent dat alle fossiele reclames per definitie al misleidend en schadelijk zijn.

Schade

Femke Sleegers, coördinator van Reclame Fossielvrij, is blij met het Europese burgerinitiatief: “Iedereen weet waarom tabaksreclame verboden is. Maar de fossiele industrie en fossiele brandstoffen veroorzaken nog grotere schade aan de gezondheid en de veiligheid. Daarom is het hoog tijd dat er een einde komt aan fossiele reclames en sponsoring. Onze Nederlandse campagne stond aan de basis voor dit Europese burgerinitiatief en we sluiten ons graag aan bij deze krachtige coalitie voor een verbod in de hele EU!”

Koplopers

Naast het nationale en Europese verbod richt Reclame Fossielvrij zich ook op koplopers, zoals gemeenten, media, onderwijs, cultuur, sport en evenementen. Sleegers: “Als eerste resultaat van onze inzet heeft de gemeente Amsterdam besloten om alle fossiele reclames te weren. Wij hopen op nog veel meer koplopers, die de sociale norm rondom fossiele reclames laten kantelen, zoals dat eerder ook gebeurde bij tabak.”

Teken nu
Meer informatie over het Europese burgerinitiatief is te vinden op de website banfossilfuelads.org. De Nederlandse versie van het burgerinitiatief kun je hier ondertekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.