Rijksmuseum Boerhaave stopt met hoofdsponsor Shell

Rijksmuseum Boerhaave stopt per 1 januari 2021 met hoofdsponsor Shell. Dat maakte directeur van het wetenschapsmuseum, Amito Haarhuis, bekend tijdens de live uitzending van OVT op NPO1.

Rijksmuseum Boerhaave volgt hiermee andere Nederlandse culturele instellingen die in korte tijd afstand deden van sponsor Shell: Van Gogh Museum, Concertgebouw, Mauritshuis, Museon en NEMO. Zij deden dit onder publieke druk van Fossil Free Culture NL en Fossielvrij Onderwijs/Reclame Fossielvrij.

Excuus was op z’n plaats geweest

Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs/Reclame Fossielvrij is verheugd met het nieuws dat ook Rijksmuseum Boerhaave stopt met Shell. “Het is een logische stap. Het was genant hoe Shell in het museum kon schitteren. Het is alleen jammer dat Haarhuis niet open is over de reden waarom de sponsorrelatie met Shell nu stopt. Rijksmuseum Boerhaave heeft jaren propaganda gemaakt voor Shell. Een excuus was op z’n plaats geweest.”

Ereplaats Marjan van Loon

In 2019 legde Sleegers in een opinie in de Volkskrant bloot hoe hoofdsponsor Shell een plek had in de permanente expositie met een ereplaats voor Marjan van Loon van Shell Nederland, tussen hoogleraren en Nobelprijswinnaars.

Klimaatontkenner

Het artikel werd gevolgd door onthullingen dat ex-Shellbaas Rein Willems, die tot in 2020 in de Raad van Toezicht van het Boerhaave zat, zich in 2019 klimaatontkennend uitliet in een kerk in Bloemendaal. Er volgden Kamervragen en raadsvragen. En in 2020 organiseerden XR Leiden en Fossielvrij Onderwijs een protest bij de opening van de expositie ‘Besmet’ door koning Willem-Alexander. Het Boerhaave is besmet met Shell was de boodschap.

Invloed op expo

In de uitzending van OVT stond het onderzoek centraal van wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Leidse Universiteit over hoe Shell en NAM in ruil voor sponsoring invloed krijgen op de inhoud van de expositie en zich zo de Nederlandse geschiedenis in schrijven.

Een gedachte over “Rijksmuseum Boerhaave stopt met hoofdsponsor Shell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.