Het tij keert

Ex-Shell-werknemer stort pensioen maandelijks aan Reclame Fossielvrij

Deel deze pagina

We kennen hem als actieve ‘grootouder voor het klimaat’ en microbioloog. Dat Lowie van Liere zijn carrière ooit bij Shell was begonnen, wisten we niet. Tot hij ons verraste met een leuk bericht: hij wilde zijn bescheiden Shell-pensioenuitkering maandelijks op onze rekening storten.

Wij vinden het op veel manieren een prachtig gebaar en bedanken Lowie hartelijk voor zijn donatie. Lowie vertelt over zijn keuze:

“Ik heb acht jaar bij Shell gewerkt. Ik begon in 1959, ik was 15 jaar, had mijn VMBO-diploma en ik wist niet wat ik wilde. Ik koos voor de bedrijfsschool van Koninklijke Shell Laboratorium Amsterdam; de opleiding tot chemisch analist.”

Lowie van Liere in de tijd dat hij voor Shell werkte

“Na afloop van de opleiding wilde ik meer. Ik besloot te gaan studeren, maar moest daarvoor eerst de avond-VWO doen. Mijn keuze voor de studie Scheikunde was zeker beïnvloed door mijn werk bij de Shell. Ik koos als hoofdvak chemische technologie, afdeling waterzuivering, onderwerp de afbraak van minerale olie.”

Lowie van Liere als ‘Grootouder voor het Klimaat’ bij een manifestatie in Den Haag tijdens de eerste schoolstaking voor het klimaat in september 2018 (georganiseerd door PINK politiek). De stakers zaten drie weken voor het gebouw van de Tweede Kamer.

“Het was het boek ‘Silent Spring’ van Rachel Carson dat me op andere gedachten bracht. Ik werd uiteindelijk aquatisch microbioloog en daar voelde ik me wel op mijn plek. Ik werkte meer dan 30 jaar als aquatisch ecoloog aan het herstel van de waterkwaliteit van meren en sloten.”

“Vanwege het dienstverband bij Shell krijg ik maandelijks een pensioenuitkering. Het is geen groot bedrag, minder dan € 50, maar ik wilde er iets mee doen en besloot het te geven aan Reclame Fossielvrij. Waarom juist deze groep? Ooit was ik betrokken bij een studiegroep naar aanleiding van de ‘Club van Rome’. We besloten dat we ‘iets’ moesten doen. Dat werd een toneelstukje waarin we de verderfelijke invloed van reclame wilden laten zien: ‘Verborgen Verleiders’.”

“Toen ik mijn idee deelde met Reclame Fossielvrij hoorde ik dat ze zelf geen rechtspersoon zijn, maar dat hun financiën lopen via de Stichting ter bevordering van de Fossielvrij-beweging in Den Haag, Zuid-Holland en daarbuiten. Dat is een stichting met een ANBI-status en daarom verdubbelde ik het bedrag tot € 75 per maand. Want hoe lang staan we nog toe dat reclame de klimaatcrisis nog eens extra opstookt? Op naar fossielvrije reclame!”

Ook doneren aan Reclame Fossielvrij?

Bedankt, Lowie! Als hardwerkend clubje pioniers is het niet eenvoudig om funding te krijgen. Onze campagne is daarom afhankelijk van donaties. We zijn heel blij met elke gift!

Wil je ons ook helpen met een donatie? Dat kan op twee manieren:

  • via Geef.nl
  • via de bankrekening van de stichting onder vermelding van “Donatie voor Reclame Fossielvrij”. Details zie onder:

Statutaire naam
Stichting ter bevordering van de Fossielvrij-beweging in Den Haag, Zuid-Holland en daarbuiten

RSIN 859130289

KvK-nummer 72497688

opgericht op 4 september 2018

Adres Suezkade 5
2517 BT Den Haag

Rekeningnummer NL26 TRIO 0379 4196 29

ANBI-status: Ja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.