Jongeren Staatsbosbeheer tegen samenwerking met Shell: ‘dit is greenwashing’

De Jongerenraad van Staatsbosbeheer kwam afgelopen maand met een vernietigend advies over de samenwerking van Staatsbosbeheer met Shell. ‘Ook de komende jaren houdt Shell zich nog hoofdzakelijk bezig met het winnen van olie en gas’, staat in hun verklaring, waarmee Shell actief ‘de klimaatcrisis alleen maar erger maakt’. De samenwerking ‘gaat ten koste van de reputatie van Staatsbosbeheer, terwijl Shell er publicitaire winst uit haalt’ en moet volgens de jongeren per direct worden stopgezet.

Het advies van de Jongerenraad is niet de eerste keer dat er kritiek wordt geuit op de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Shell. Eind vorig jaar werd in de gemeenteraad van Utrecht de motie ‘Werk niet mee aan greenwashing door Shell‘ aangenomen, waarin Staatsbosbeheer wordt gevraagd de samenwerking niet te verlengen of zelfs te stoppen. Deze motie werd door de griffie doorgestuurd naar andere Nederlandse gemeenten die samenwerken met Staatsbosbeheer en is sindsdien vaker ingediend.

Meest brutale fossiele reclame

Eerder vorig jaar won de bijbehorende reclamecampagne van de Shell samenwerking de Vieze Verkiezing van Greenpeace voor meest brutale fossiele reclame van het jaar. Shell bleek de regels van het samenwerkingscontract te overtreden door reclame te maken met dit project, zegt de Jongerenraad in hun advies. Ook voerde Extinction Rebellion actie bij het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer, waar symbolisch de vijver werd ‘groengewassen’. Volkskrant-columnist Teun van de Keuken schreef over de samenwerking: ‘Dankzij Staatsbosbeheer kan Shell de milieuridder uithangen. Is Shell nu zo slim of Staatsbosbeheer zo dom?’

Shell zocht contact

Terwijl de toemalig CEO van Shell, Marjan van Loon, van een ‘onverwachte samenwerking’ spreekt, heeft Shell zelf contact gezocht met Staatsbosbeheer voor dit project. Staatsbosbeheer voelde zelf ook wel aan dat er vragen zouden komen en richtte een webpagina op vol greenwashing en FAQs zoals ‘Maar waarom juist Shell?’ en ‘Door met Shell samen te werken krijgen jullie toch een slechte naam?’. Ook blijkt dat Shell en Staatsbosbeheer zelfs werken aan een gecertificeerd systeem voor CO2-credits in Nederland, weer een voorbeeld van de innige verbondenheid tussen Shell en de zeer dubieuze carbon credits industrie. Staatsbosbeheer hoopt zo voor meer bedrijven interessant te worden want ze zoeken ‘expliciet meer samenwerking met marktpartijen’ omdat ‘de overheid minder is gaan investeren in natuur en bos’.

‘Schijnoplossing’

De Jongerenraad prikt echter door Shells greenwashing heen, en stelt in hun advies dat ‘in zee gaan met Shell om klimaatverandering te temperen door koolstofvastlegging wat betreft de Jongerenraad een schijnoplossing. Immers, de hoeveelheid CO2 die door Shell wordt uitgestoten is vele malen groter dan deze samenwerking kan compenseren.’ Zij willen dan ook dat Staatsbosbeheer alleen nog maar samenwerkt met organisaties ‘wier bedrijfsvoering in lijn is met het akkoord van Parijs’, waar Shell niet aan voldoet. Voorzitter van de Jongerenraad Joep Crombag zegt op LinkedIn: ‘Shell en Staatsbosbeheer, wat mij betreft een vreemde combinatie. Inderdaad, de organisatie die samen met nog wat andere oliereuzen verantwoordelijk is voor meer dan 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot gaat bomen planten om klimaatverandering tegen te gaan… Wij adviseren om deze samenwerking per direct te stoppen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.