Luid applaus voor reclame-acteur die sector oproept: kap met fossiele reclames maken

Tijdens de uitreiking van de Effies Awards 2022 op 8 november riep acteur Sieger Sloot de 25 grootste reclamebureaus op om een convenant te tekenen om geen reclames meer te produceren voor de fossiele industrie, vliegen en brandstofauto’s. “Als het de overheid niet lukt om ons hierin voor te gaan, dan ontslaat dat ons niet van de verantwoordelijkheid om zelf in actie te komen. Sterker nog, het is onze burgerplicht.

“Ik zie een aantal mensen verschrikt kijken, maar geen zorgen”, opende (stem)acteur Sieger Sloot zijn speech. “Ik ben niet van Greenpeace. En ik ga me ook nergens aan vastplakken. Mijn naam is Sieger Sloot en ik ben een collega van jullie.”

Vervolgens riep Sloot zijn collega’s op om niet langer reclame te maken voor de fossiele industrie. “Ik vraag dit niet aan jullie als individuen, of als zelfstandige bureaus, maar als sector. Maak een convenant van de 25 grootste en invloedrijkste Nederlandse reclamebureau’s. En spreek af: we doen het niet meer. Alle campagnes voor de kolen-, olie- en gasindustrie, voor vliegreizen en brandstofauto’s: we kappen ermee.”

Tot slot richtte hij zich rechtstreeks tot reclamebureaus. “Steven Haywood, CEO van Edelman. Dit jaar is onder jouw verantwoordelijkheid een campagne gelanceerd, waarin jullie Shell prezen als ‘de aanjager van de energietransitie’, terwijl Shell 90% van zijn geld steekt in het oppompen van olie. Jullie werden terecht teruggefloten door de Reclame Code Commissie. Steven, kap ermee.

Sieger Sloot kreeg het podium van de prestigieuze Effie Awards op uitnodiging van Greenpeace Nederland en Reclame Fossielvrij. De ngo’s hadden hun plek afgestaan aan Sloot, nadat ze door de organisatie waren gevraagd om op het podium te spreken nadat Greenpeace vorig jaar ongevraagd het podium van de Effie Award-uitreiking kaapte. Hiermee protesteerde Greenpeace tegen de rol van reclamebureaus in het maken van vervuilende reclames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.