Ook tweede klacht over ‘groene’ waterstof reclame Shell gegrond verklaard


Shell bestempelt zijn waterstof onterecht als ‘groen’, zo oordeelt de Reclame Code Commissie vandaag. Shell maakt de waterstof namelijk niet uit water en groene elektriciteit, maar uit het restproduct van een chloorfabriek die draait op fossiele brandstoffen. Ook is de elektriciteit slechts ‘groen’ via certificaten. De Shell-campagne ‘Wij veranderen’ boekt daarmee twee verliezen vandaag. Ook de ‘miljoenen kilometers’ in die campagne is misleidend.

Tom Saat, eigenaar van de stadsboerderij in Almere, diende de klacht tegen Shell in. Tijdens de zitting een paar weken geleden lichtte hij toe dat hij zelf groene waterstof produceert uit water en zonne-energie. Hij ergert zich aan de misleiding van Shell, die de eigen waterstof ook ‘groen’ noemt, maar op een andere manier geproduceerd wordt, waardoor die eigenlijk ‘grijs’ is.

Misleidend
De RCC is het eens met Saat. Ze stelt vast dat waterstof op verschillende manieren gemaakt kan worden met een verschillende milieu-impact. De manier waarop Shell de waterstof produceert is niet wat de gemiddelde consument zal verwachten bij ‘groene waterstof’. Daardoor voldoet de reclame niet aan de Milieu Reclame Code en is deze misleidend.

De RCC plaatst de beslissing over twee weken op haar website, tenzij Shell in hoger beroep gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.