Wetsvoorstellen verbod fossiele reclame in Canada en Ierland

In Canada en Ierland zijn de afgelopen maanden wetsvoorstellen ingediend om fossiele reclame landelijk te verbieden. Het wetsvoorstel in Canada richt zich op alle reclames van de fossiele industrie. In Ierland zijn twee wetsvoorstellen ingediend: een reclameverbod voor fossiel vervoer en een voor de fossiele industrie. De voorstellen baseren zich op het verbod op reclame voor tabak.

Canada

Het Canadese wetsvoorstel is bedoeld om misleidende reclame en propaganda door de fossiele industrie aan te pakken. De Canadese wet om tabaksreclame te verbieden uit 1997, een van de strengste ter wereld, stond model voor dit verbod op fossiele reclames. Het wetsvoorstel is op 5 februari 2024 ingediend door “private member” Charlie Angus (New Democratic Party). Vele zorgorganisaties en artsen steunen het wetsvoorstel van Angus: “Fossil ads make us sick.”

Ierland

Het eerste Ierse wetsvoorstel verbiedt reclames, sponsoring, branding en promotie voor fossiele brandstoffen, voertuigen op fossiele brandstof en luchtvaart op fossiele brandstof. Het is op 5 maart 2024 ingediend door “private member” Paul Murphy (People before Profit Solidarity). Murphy: “We hebben tabaksreclame en -sponsoring verboden vanwege het duidelijke verband tussen roken en ziekte, aandoeningen en dood. Het is tijd om hetzelfde te doen met de reclame voor fossiele brandstoffen, voertuigen op fossiele brandstoffen en vluchten.”

Het tweede Ierse wetsvoorstel is een dag later ingediend en verbiedt reclame en sponsoring voor de fossiele industrie en is ingediend door de grootste oppositiepartij Sinn Fein. Senator Lynn Boyle: “Er is krachtige actie ondernomen om grenzen te stellen aan het vermogen van de tabaksindustrie om het publieke debat te beïnvloeden. We hebben de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik ondertekend. Het is tijd dat grote oliebedrijven de behandeling krijgen van grote tabakbedrijven. Mijn wetsvoorstel creëert een robuuste gedragscode om de macht van fossiele brandstofbedrijven om hun zin door te drijven ernstig in te perken.”

Reacties

Het wetsvoorstel in Canada roept hevige overreacties op vanuit de olie- en gaslobby. Een lobbygroep – die gefinancierd wordt door de fossiele industrie – noemde de wet de “most egregious attack on civil liberties in recent Canadian history”. In Ierland zijn de reacties een stuk beperkter: er ontstaat op de radio een discussie over de wenselijkheid van een verbod op fossiele reclame.

Eerdere wetsvoorstellen

Eerder werden al wetsvoorstellen voor een verbod op fossiele reclame ingediend in Frankrijk, België en Spanje. In Frankrijk werd de wet deels aangenomen. Daar geldt nu een verbod op reclames voor fossiele brandstoffen, zoals reclame voor het product benzine. Milieuorganisaties zijn daar niet tevreden mee; er is immers nog overal reclame te zien voor fossiele bedrijven, voor vliegreizen, cruisereizen en vervuilende auto’s.

Blijf op de hoogte van de (internationale) ontwikkelingen om fossiele reclame te verbieden op www.worldwithoutfossilads.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.