Raadslid Canadees oliestadje wilde fossiele reclame verbieden. Maar stopte na dreigementen

In Regina, de hoofdstad van de Canadese teerzandwinningsprovincie Saskatchewan, is een strijd losgebarsten over een lokale ban op fossiele reclame. De premier van de provincie, de Kamer van Koophandel en de burgemeester leiden het verzet. Nadat de indiener van de motie fysiek bedreigd werd, heeft hij zijn steun voor zijn eigen plan ingetrokken.

De strijd in Regina begon met een motie van raadslid Daniel LeBlanc. Bij de behandeling van een nieuw voorstel over advertenties en sponsoring in de stad, stelde hij voor om de fossiele industrie op een lijst te zetten van bedrijven of organisaties die de reputatie van de stad schaden of die indruisen tegen wetten en verordeningen, zoals tabak, wapens en porno.

Fysiek geweld

LeBlanc kreeg steun van 7 van de 11 leden van de uitvoerende commissie van Regina. Daarmee is de volgende stap dat het plan ter stemming komt op de gemeenteraad op 27 januari. Maar inmiddels hebben veel commissieleden die vóór stemden en ook indiener LeBlanc, hun steun teruggetrokken. Ze deden dit nadat LeBlanc en andere voorstanders bedreigd zijn met fysiek geweld.

“Frankly my view is it ought to take a lot for councillors to be risking physical violence to their families to continue with sustainability motions,” he said. “I’m not interested in folks getting hurt because of that.”

Daniel Leblanc, Councillor regina op CBC

Naam-sponsoring gebouwen en parken

Het voorstel komt wel ter stemming in de gemeenteraad. Mocht de motie toch aangenomen worden, dan mogen fossiele bedrijven niet meer aan reclame of sponsoring doen in Regina. Het gaat om advertenties op openbaar vervoer, sponsoring van sport, educatie en cultuur en naam-sponsoring van gebouwen en parken.

Weerstand

Fossiele reclame verbieden in een gebied dat wemelt van de olie- en gasbedrijven is als vloeken in de kerk. De motie kreeg dan ook veel tegenstand, onder andere van de premier van de provincie Saskatchewan, Scott Moe, een groot voorvechter van de Keystone XL pijplijn waar president Biden onlangs een streep door trok. Moe noemt de reclameban absurd.

Dreigementen

Moe dreigde op Twitter met het inhouden van (fossiel) geld voor Regina. Ook de burgemeester van Regina sprak zich uit tegen het voorstel. De plaatselijke Kamer van Koophandel riep inwoners op om een petitie te tekenen tegen het reclameverbod.

Fossiele brandstof uitfaseren

Eerder zei LeBlanc te hopen dat de voorstemmers voet bij stuk houden. Hij wees erop dat Regina in 2050 klimaatneutraal wil zijn en dat de stad fossiele brandstof wil uitfaseren.

“We are concerned about the amount of carbon used in our city, I think it is similarly or more inconsistent for us to have buildings and parks named after fossil fuel corporations than it is to be named after a pack of smokes.”

Daniel LeBlanc, councillor Regina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.