Het tij keert

Verbod op klimaatschadelijke reclame in verkiezingsprogramma’s PvdA en GroenLinks

Deel deze pagina

Een landelijk verbod op reclame voor fossiele industrie, SUV’s en luchtvaart komt een stap dichterbij, nu GroenLinks en PvdA zo’n verbod opnemen in hun verkiezingsprogramma. Een zeer ruime meerderheid van beide partijen stemde vandaag vóór een verbod op klimaatschadelijke reclame.

Het is een wereldwijd unicum dat politieke partijen pleiten voor een wet die reclame verbiedt voor de fossiele industrie, vliegreizen en auto’s die op fossiele brandstof rijden. 85% van de PvdA-leden stemde voor het amendement voor een verbod op fossiele reclame. Bij GroenLinks was dat percentage 93%.

Reclameverbod brengt klimaatdoelen dichterbij
Een verbod op fossiele reclame is een logische maatregel, omdat die reclames aanzetten tot meer gebruik van brandstoffen en daarmee rechtstreeks ingaan tegen de klimaat- en milieudoelen van zowel PvdA als GroenLinks. Alle reclames van grote energie- en oliebedrijven zullen onder het verbod vallen. Nu promoten die bedrijven voornamelijk hun duurzame initiatieven terwijl de daadwerkelijke investeringen erin slechts een fractie zijn ten opzichte van die in fossiele brandstoffen.

Uitslag amendement PvdA – 85% is voor

Coalitie-onderhandelingen
Ook Partij voor de Dieren en BIJ1 pleiten in hun verkiezingsprogramma’s voor een verbod op fossiele reclame. PvdD pleit daarnaast voor een waarschuwing op verkooppunten voor fossiele brandstof(producten). Daarmee is Nederland het eerste land ter wereld waarbij een verbod op fossiele reclames op de agenda staat van de landelijke verkiezingen en mogelijk ook in de coalitie-onderhandelingen. 

Ook steden willen fossiele reclame weren
In december liet de gemeenteraad van Amsterdam als eerste stad in de wereld weten dat het fossiele reclame wil weren. Een tweet van Greta Thunberg zorgde vervolgens voor een wereldwijde golf van burgers die hun overheden vroegen om zo’n verbod.

Stockholm

De vice-burgemeester van Stockholm heeft aangegeven de tweede hoofdstad te willen worden die fossiele reclames verbiedt. In Nederland hebben partijen in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Zwolle en Nijmegen nu ook al aangegeven dat zij, in afwachting van een landelijk verbod, alvast de mogelijkheden van een lokaal verbod willen onderzoeken. 

Een gedachte over “Verbod op klimaatschadelijke reclame in verkiezingsprogramma’s PvdA en GroenLinks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.