KlimaatontkenningShellWall of Shame

Twijfel zaaien over klimaatbeleid; schrijnend praktijkvoorbeeld

Twijfel zaaien om klimaatbeleid te stoppen - 1994 - Bottcher - Shell
Deel deze pagina

Kijk, zo werkt het. In 1994 verschijnt een krantenartikel van ANP (!) in het Nederlands Dagblad. De EU heeft net een streep gehaald door plannen om de CO2-uitstoot te verminderen. Minister Alders (VROM) is boos. Maar de ‘wetenschapper’ Böttcher krijgt – betaald door Shell, Hoogovens, DSM en Bovag – volop de ruimte om nóg meer twijfel te zaaien over de noodzaak van klimaatbeleid.

*Stop de misleiding, teken voor een verbod op fossiele reclame *

Wie in jaren 90 kranten las, werd heen en weer geslingerd tussen berichten over de ernst van klimaatverandering en berichten zoals deze uit 1994. Frits Böttcher wordt door ANP aangehaald als ‘prof. dr’, ‘een van de oprichters van de Club van Rome’ en ‘voormalig lid van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid’. Böttchers CV verschafte hem geloofwaardigheid. Niet vreemd dat het draagvlak voor klimaatbeleid in de jaren 90 snel verdween. Niet vreemd dat de EU toch maar besloot om geen broeikasgasbeleid te voeren.

Klimaatbeleid in de prullenbak

Effectieve beleidsplannen om broeikasgassen te verminderen belandden in de prullenbak. De jaren 90 hadden cruciaal kunnen zijn om de opwarming van de aarde te beperken. De politieke wil was er toen. Maar die wil werd systematisch de kop ingedrukt. In Nederland onder andere door Böttcher. Hij werkte vooral achter de schermen, blijkt uit onthullingen van De Volkskrant en Follow the Money. Maar ook in de media deed hij van zich gelden. Dit artikel uit 1994 is slechts een van de voorbeelden.

Twijfel zaaien over nut en noodzaak klimaatbeleid anno 2020

Ook anno 2020 wordt er nog twijfel gezaaid om klimaatbeleid tegen te houden. Bijvoorbeeld door Thierry Baudet en Clintel. Ook daar is een fossiele geldstroom zichtbaar, ziet Follow the Money. “Nog altijd is Nederland een broedplaats van Europees klimaatscepticisme.” Fossiele bedrijven zetten bovendien ‘greenwashing’ en ‘issue advertising’ in om twijfel te zaaien over hun rol in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zeggen dat ze groen zijn, maar zetten ondertussen in op groei van fossiel. Dit is een rookgordijn dat dient om klimaatbeleid tegen te houden.

Shell hoofdfinancier Böttcher voor tegenhouden klimaatbeleid

Vandaag publiceert Follow the Money de boekhouding van klimaatscepticus Böttcher.

Shell doneerde het meeste aan Böttcher voor het tegenhouden van klimaatbeleid.

*Stop de misleiding, teken voor een verbod op fossiele reclame *

Een gedachte over “Twijfel zaaien over klimaatbeleid; schrijnend praktijkvoorbeeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.