Met een metershoge sigaret en een schoorsteenpijp van de fossiele industrie vragen klimaatcampaigners en zorgverleners om fossiele reclame hetzelfde aan te pakken als tabaksreclame: met een reclameverbod. De creatieve actie vindt plaats op het plein voor het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer op woensdag 20 april om 13.00 uur. Pers is van harte uitgenodigd.
“De fossiele industrie veroorzaakt net als de tabaksindustrie wereldwijd gezondheidsschade en sterfte”, aldus Sofie Jacobse, huisarts in opleiding en medeoprichter van Zorg voor Klimaat. “Jaarlijks sterven bijna 9 miljoen mensen wereldwijd alleen al aan luchtvervuiling door fossiele brandstoffen. Dat zijn meer doden dan door tabak. Fossiele reclames geven de boodschap dat fossiele brandstof de norm is en houden zo het probleem in stand.”
Aanleiding voor de creatieve actie van de zorgverleners en klimaatcampaigners is een debat in de commissie Klimaat & Energie op 20 april. Dan staat de briefwisseling tussen de minister en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) over een verbod op fossiele reclame op de agenda. Net als de gezondheidsschade van tabak een reclameverbod voor de tabaksindustrie rechtvaardigde, rechtvaardigt de schade aan gezondheid en ecologie door fossiele brandstoffen een verbod op fossiele reclames, aldus de mensenrechtenjuristen. Ze betogen hoe het recht op leven – dat door klimaatontwrichting onder druk staat – zwaarder telt dan de vrije meningsuiting van bedrijven. Minister Jetten antwoordde daarop dat een verbod op fossiele reclame inbreuk maakt op de mensenrechten en hij een verbod op fossiele reclame niet nodig acht om de klimaatdoelen te halen.
“Het IPCC stelt in z’n laatste rapport dat 40-70% van de emissiereductie in de samenleving behaald kan worden met overheidsmaatregelen die duurzaam gedrag uitlokken. Een van de maatregelen die het IPCC noemt is reclame reguleren”, aldus Reclame Fossielvrij. “Fossiele reclame gooit olie op het vuur van het klimaatprobleem. Het is hoog tijd voor een tabakswet voor de fossiele industrie. Voor klimaat en gezondheid. Want fossiele reclames leiden tot fors veel extra emissies van broeikasgassen, fijnstof en stikstof. Ook houden ze een vervuilende leefstijl en de vervuilende industrie normaal.” Jaarlijks besteden bedrijven in Nederland € 662 miljoen aan fossiele reclame, volgens RTL Nieuws.
Zorg voor Klimaat is een netwerk van zorgverleners die zich inzetten voor het verduurzamen van de gezondheidszorg en het agenderen van de klimaatcrisis als grootste bedreiging van de volksgezondheid.
——-
Meer over dit onderwerp in onze opinie over de aanpak van tabak versus de aanpak van fossiele brandstof. Want wij snappen het niet. Waarom weegt bij tabak het recht op leven zwaarder en bij fossiele reclame het recht op vrije commerciële meningsuiting ?