Ondanks klimaaturgentie veegt Tweede Kamer reclameverboden (weer) van tafel

Een motie van Partij voor de Dieren om reclame voor wegwerpproducten te verbieden haalde niet genoeg stemmen. En minister Jetten noemde een verbod op fossiele reclame ‘controversieel’ en schoof een beslissing door naar een volgend kabinet. Wel zegde de minister toe om in een Kamerbrief te reageren op juristen die stellen dat een verbod op fossiele reclame juridisch mogelijk is.

Verbod op reclame voor wegwerpproducten

PvdD-Kamerlid Ines Kostic diende een motie in om reclame voor wegwerpproducten te beperken. Het is de eerste keer dat een verbod op reclame voor wegwerpproducten ter sprake kwam in de Kamer. Kostic diende de motie in tijdens het debat over de circulaire economie op 13 maart 2024. De motie kreeg 50 stemmen, onder andere van CDA, SP en D66.

Verbod op reclame voor fossiel vervoer en de fossiele industrie

Minister Jetten gaat opnieuw naar de juridische kaders kijken van een verbod op fossiele reclames kijkt. Met name ook naar de mogelijkheden die er zijn binnen die juridische kaders. Minister Jetten zei haast te willen maken met de Kamerbrief, zodat de informatie ook in de formatie van pas kan komen. Jetten deed zijn toezegging in reactie op vragen van Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) en Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) tijdens een debat over klimaatbeleid op 14 maart 2024.

Reactie Reclame Fossielvrij

Reclame Fossielvrij is blij met elke stap, hoe klein ook. Maar de campagnegroep vindt het schrijnend dat een verbod op reclames die vervuiling promoten nog steeds zo lastig ligt in de Kamer. “Deze maatregel kan juist enorm helpen om klimaatdoelen te halen! Een verbod op fossiele reclame is volgens wetenschappers een onmisbare en effectieve klimaatmaatregel. Sterker nog: wetenschappers noemen klimaatbeleid zónder een verbod op fossiele reclame dweilen met de kraan open. Het is bovendien een goedkope maatregel die ook nog eens snel in te voeren is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.