CO2-neutraal of CO2-compensatie

Shell mag niet meer adverteren met de term CO2-neutraal in z’n campagne om voor 1 cent per liter de klimaatschade af te kopen. Daarom gebruikt Shell nu de term ‘CO2-compensatie’. Ook dat is consumentenmisleiding, betogen Clemens Kaupa (VU), Reclame Fossielvrij en Greenpeace in een nieuwe klacht. Vandaag was de hoorzitting bij de Reclame Code Commissie. Over drie a vier weken volgt de uitspraak.

In de zitting beweerde Shell dat ze met hun carbon credit-programma meer dan 100% van de uitstoot compenseren. Terwijl klagers beweren dat emissies uitstoten iets wezenlijk anders is dan carbon credits kopen voor bosaanplant en bosbeheer. Emissies doen altijd schade. En carbon credits nemen die schade niet weg. Het is als iemand een klap verkopen en er dan zalf opsmeren. Het maakt de blauwe plek niet er niet minder om.

Shell herhaalt onjuiste beweringen

“Shell herhaalde dezelfde onjuiste beweringen die de Reclame Code Commissie vorig jaar heeft verworpen”, sprak universitair docent Clemens Kaupa (VU). Hij verwees naar zijn studie van meer dan 100 pagina’s  die de onbetrouwbaarheid van CO2-compensatieprogramma’s aantoont. In een addendum toonde Kaupa ook aan dat de accreditatieprogramma’s niets voorstellen. “Die kijken alleen of een procedure is gevolgd. Niet of en hoeveel CO2 er uit de lucht wordt gehaald. Dat kan ook helemaal niet.” Op basis van die informatie oordeelde de RCC dat Shell niet mag adverteren met CO2-neutraal.

IPCC verkeerd interpreteren

Shell beweerde in hun betoog dat de CO2-compensatieprogramma’s zelf niet ter discussie staan in de RCC-zaak. Maar programma’s staan juist wel ter discussie. Shell zei ook het principe van IPCC te volgen: vermijden, verminderen en dat wat overblijft compenseren. “Wij zeggen dat automobilisten een elektrische auto kunnen kopen. Maar als dat niet kan, kunnen ze hun uitstoot compenseren.” Dat is iets heel anders dan het IPCC beweert, want IPCC heeft het over de allerlaatste emissies die overblijven nadat al het andere is geprobeerd. En een automobilist heeft nog tal van andere manieren om geen emissies uit te stoten dan een elektrische auto kopen. 

CO2-neutraal en CO2-compensatie; synoniem

Shell beweert dat CO2-compensatie iets heel anders is dan CO2-neutraal. Maar dat de termen CO2-neutraal en CO2-compensatie uitwisselbaar zijn, bleek vandaag een paar keer. De specialist van Nature Based Solutions van Shell sprak tijdens de zitting over CO2-neutraliteit (ipv CO2-compensatie). En de jurist van Shell, mevrouw Schroeder versprak zich ook al tijdens het gezamenlijk wachten in de wachtkamer. Ze vroeg naar de zaak die mede namens ons was aangespannen tegen KLM en die Eric Stam gewonnen had. “Die ging toch ook over CO2-compensatie?” Ze verbeterde zich snel: “CO2-neutraal, bedoel ik.”

Sunweb stopt met compensatieprogramma’s

SunWeb besloot onlangs om helemaal te stoppen met CO2-compensatieprogramma’s. SunWeb schrijft: “Compensatie verandert niets aan de CO2-uitstoot van de vakanties die we aanbieden of de bredere toeristenindustrie. Daarom hebben we besloten te stoppen met het compenseren van vakanties en in plaats daarvan te investeren in de verduurzaming van ons eigen product.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.