Eindhoven gaat fossiele reclames weren via contracten

Een motie van D66 om fossiele reclame via de privaatrechtelijke weg – dus via contracten – te weren is aangenomen door de Eindhovense gemeenteraad. Een initiatiefvoorstel van andere partijen om fossiele reclames en vleesreclames per lokale wet te verbieden heeft het net niet gered.

Het initiatiefvoorstel was ingediend door Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks en Volt. D66 had het voorstel aan een meerderheid kunnen helpen, maar liet deze kans lopen. In plaats daarvan diende de partij een motie om fossiele reclame via de privaatrechtelijke route te weren. Wethouder Esselbrugge (ook D66) had eerder aangegeven de voorkeur te hebben hiervoor.

Publiekrechtelijke weg

De wethouder stelde dat een verbod op fossiele reclame via “de publiekrechtelijke weg zeker níet haalbaar” is. Op welke juridische bronnen zij deze conclusie baseert, is onduidelijk. Meerdere juristen, onder wie een hoogleraar staats- en bestuursrecht en een hoogleraar internationaal publiekrecht, hebben immers aangegeven dat die mogelijkheid er voor gemeenten zeker is.

Toezegging niet nagekomen

De meeste contracten in Eindhoven lopen pas eind van dit decennium af. Het valt nog te bezien of het toekomstige college zich dan wel aan haar belofte houdt om het mee te nemen in de contracten. Want in 2021 trokken de SP en GroenLinks nog hun motie om fossiele reclame te weren in na de toezegging van de toenmalig wethouder om deze opdracht door te geven aan de volgende wethouder. De contracten werden echter al ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 verlengd zonder medeweten van de raad en zonder dat een verbod op fossiele reclame onderdeel was van de nieuwe contracten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.