Den Haag legt verbod fossiele reclame vast in beleid

De gemeente Den Haag gaat fossiele reclame verbieden. Het college van de stad heeft het verbod opgenomen in het reclamebeleid. In de aanbestedingen voor alle nieuwe contracten staat vanaf nu dat fossiele reclame niet mag. 

Al in oktober 2021 nam de Haagse gemeenteraad een motie aan om fossiele reclame te weren uit de stad. De Metropoolregio Den Haag-Rotterdam (MRDH) – het samenwerkingsverband van de steden rondom Rotterdam en Den Haag – gaat echter over de reclames in de bushokjes en tramhaltes van deze steden en weigerde hieraan mee te werken. Dit wekte wel verbazing, omdat de MRDH eerder tegenover media aangaf naar de wens van de gemeenteraad te zullen luisteren.

Nieuwe coalitie

Ruim een half jaar later – in juni 2022 – haalde een initiatiefvoorstel van de Partij voor Dieren om fossiele reclame per lokale wet (APV) te verbieden het net niet, door gebrek aan steun van D66 – die in oktober 2021 nog wel voor de motie stemde. In het collegeakkoord 2022-2026 van de vorige coalitie van GroenLinks, D66, PvdA, CDA en VVD werd wel al opgenomen dat er uitgewerkt zou worden hoe een verbod op fossiele reclame eruit kon zien. Het huidige college heeft hier dus nu stappen ingezet.

Lopende contracten

Het huidige verbod betekent echter wel nog dat het verbod niet per direct ingaat voor lopende contracten. Om dit te bewerkstelligen zou de gemeenteraad zo’n verbod alsnog moeten opnemen in de APV of een andere lokale verordening.

Gemeenten als voorlopers

Steeds meer steden nemen de afgelopen jaren stappen om fossiele reclame te weren. In 2024 gebeurde dit onder andere in Amstelveen, Tilburg en Eindhoven. Partijen in de Amsterdamse raad willen dat hun gemeente ook verdere stappen zet.
Al het nieuws over Nederlandse gemeenten is te vinden op deze overzichtspagina. Alle gemeenten wereldwijd die al fossiele reclames weren, zijn te vinden op de website WorldWithoutFossilAds.org. Ook jouw gemeente overtuigen van de noodzaak van een verbod op fossiele reclame? Kijk in deze toolkit hoe dat kan en/of neem contact op met rosanne @ reclamefossielvrij.nl en charlotte @ reclamefossielvrij.nl.

Nieuws over deze stap van Den Haag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.