Het tij keertLuchtvaartMisleiding

In beroep over gewonnen RCC-klacht CO2-neutrale vliegreis

Deel deze pagina

De Volkskrant mag niet adverteren voor een lezersreis die belooft CO2-neutraal te zijn. Hiske Arts kreeg van de Reclame Code Commissie gelijk in haar klacht. Toch ging ze in beroep. Want de commissie had geoordeeld dat de reisaanbieder niet mocht claimen dat de héle reis CO2-neutraal was, maar wél mocht zeggen dat de vliegreis dat was.

“Een Pyrrus-overwinning”, zegt Hiske. “Want zolang je voor €1,82 CO2-neutraal naar Toscane kan vliegen en dat CO2-neutraal heet, klopt er iets niet. De belofte van CO2-neutraliteit is een boekhoudkundige rekensom die niet gestaafd wordt met klimaatwetenschap.”

Vandaag diende het hoger beroep. Lees hier Hiskes betoog. Overigens geeft de Volkskrant-redactie aan niet meer vanuit haar krantentitel te willen adverteren met CO2-neutraal. Daarmee scherpen ze DPG-media aan.

De Commissie van Beroep doet later uitspraak.


Reclame Fossielvrij is van mening dat alle reclames voor vliegreizen verboden moeten worden. Ook vliegreizen die niet adverteren met CO2-compensatie zijn misleidend omdat ze een schadelijk product promoten, zonder klanten te informeren over die schade.

Teken ook daarom onze petitie voor een verbod op fossiele reclame

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.