Ook WRR adviseert: reguleer schadelijke reclames

De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) is kritisch op reclame voor schadelijke producten en greenwashing. De WRR adviseert de overheid om naast hogere prijzen, ook eisen te stellen aan reclame. De WRR sluit daarmee aan op een advies van TNO om klimaatschadelijke reclame te beperken.

“Hardnekkige kooppatronen zijn niet alleen via hogere prijzen te doorbreken. Daarvoor zijn ook
eisen nodig op het gebied van transparantie, reclame en aanbod in winkels en supermarkten.” In het rapport Goede Zaken (pdf) dat de WRR vandaag heeft uitgebracht, adviseert de WRR aan de regering om eisen te stellen aan schadelijke reclame. De WRR noemt in dit kader “ongezonde en niet-duurzame voedsel­ producten, het uitputten van grondstoffen en CO2-uitstoot”. Volgens de WRR jagen bedrijven de vraag op naar schadelijke en ongezonde producten via reclame en misleiden ze via de marketing.

Greenwashing
De WRR is ook kritisch op greenwashing: “Bovendien is er een reëel risico dat a­ctiviteiten onder
de vlag van mvo of People, Planet & Profit veredelde marketing blijken te zijn. Grote olie- en gasbedrijven zeggen bijvoorbeeld in te zetten op schone energie of ‘net zero’ uitstoot, terwijl dat slechts in beperkte mate in hun investeringen is terug te zien. De kwaliteit van door hen gebruikte compensatieschema’s zoals carbon credits is omstreden en daarmee dreigt greenwashing: bedrijven schetsen een rooskleuriger beeld van hun maatschappelijke impact dan gerechtvaardigd.”

TNO: beperk klimaatbelastende reclames
Met het advies om eisen te stellen aan schadelijke reclame, sluit de WRR aan bij het advies van TNO om klimaatbelastende reclames te beperken. TNO maakte de vergelijking met het verbod op reclame voor tabak en de tabaksindustrie. TNO schreef dit in het rapport ‘Anders consumeren om de klimaatdoelen te halen’ (pdf) dat in maart 2023 verscheen.

Wereldwijd groeiende beweging
Wereldwijd groeit de roep op een verbod op fossiele reclame. De ontwikkelingen en wetenschappelijke publicaties hierover zijn te volgen op www.worldwithoutfossilads.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.