Olie- en gaslobbyclub Element NL mag sinds dit jaar geen sponsor meer zijn van het duurzaamheidsfestival Springtij. Ook spreekt Springtij zich voor het eerst uit tegen boringen in de Waddenzee. Reclame Fossielvrij is blij met deze eerste stap: “Actievoeren werkt! Maar Springtij is er nog niet. We zien nog te veel sponsors die vet in de olie- en gas zitten.”
Na meerdere jaren van acties door Reclame Fossielvrij en andere milieuorganisaties, scherpte Springtij begin 2023 de sponsorvoorwaarden aan. Daardoor werd het contract met Element NL (voorheen Nogepa) niet verlengd. Springtij-directeur Katinka Abbenbroek zegt tegen Dagblad van het Noorden: “Mensen die tegenstribbelen, die willen boren onder de Waddenzee, die passen niet bij ons.” Springtij spreekt zich ook uit tegen boringen onder de Waddenzee (en tegen fossiele subsidies). Springtij is een driedaags duurzaamheidssymposium op Terschelling voor overheid, bedrijfsleven en industrie.
Steeds strenger
Sponsors die nog lobbyen voor of investeren in olie en gas – zoals Gasunie, Energie Beheer Nederland, ING, Rabobank, Van Oord en de havens van Rotterdam en Amsterdam – zijn nog wel partner van Springtij. Dit was een reden voor duurzame boerin Anne van Leeuwen om dit jaar de haar op Springtij toegekende Wubbo Ockels Nova Zembla prijs niet in ontvangst te nemen (video, vanaf minuut 19). Springtij zegt de komende jaren steeds strenger te worden in hun sponsorbeleid, maar wat dit concreet inhoudt voor de huidige sponsors is niet duidelijk. Ook geeft Springtij aan niet te zullen monitoren of bedrijven wel echt doen wat ze zeggen. “De relatie met onze sponsors is er één van vertrouwen.”
Prijswinnaars en petitie
Sinds twee jaar spreken milieuorganisaties en prominenten zich uit over de sponsors van het duurzaamheidsfestival Springtij, via een petitie en op het podium. Nine de Pater (Milieudefensie), Laurie van den Burg (Oil Change International, voormalig Milieudefensie) en Marjan Minnesma (Urgenda) gebruikten in september 2021 hun podium om zich uit te spreken tegen de fossiele sponsors. Reclame Fossielvrij initieerde met Stop Ecocide, Both Ends, Fossielvrij NL en Milieudefensie ook een petitie die Springtij opriep om te breken met fossiele subsidies en zich uit te spreken tegen boringen in de Waddenzee. Destijds zei directeur Abbenbroek over de fossiele sponsors: “Iedereen is welkom, ik geloof in de intenties.”
Uitzwaai-actie
Voorafgaand aan de editie van Springtij 2022 organiseerden milieugroepen een actie in de haven van Harlingen, waarvandaan de veerboot met Springtij-deelnemers naar Terschelling vertrok. Klimaatcoalitie Fryslân, XR Fryslân, Milieudefensie Leeuwarden, Burgerbeweging Kleine Velden, De Luchtfietsers, Fridays For Future Leeuwarden en Reclame Fossielvrij stonden klaar om aan de deelnemers van Springtij flyers met informatie over de fossiele sponsors uit te delen. Ook lieten verschillende deelnemers zich door de klimaatgroepen ‘greenwashen’ met groene schmink. Diverse prominenten, onder wie schrijver David van Reybrouck en Eva Rovers, besloten om vanwege de sponsors niet aanwezig te zijn op het festival.