Reclame Code Commissie: KLM misleidt met CO2-neutraal en CO2ZERO

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft beslist dat KLM zijn klanten misleidt door hen het idee te geven dat zij hun vlucht volledig kunnen neutraliseren als zij compensatie kopen. Doordat KLM termen als ‘CO2ZERO’ en ‘CO2-neutraal’ gebruikt, zal de gemiddelde consument onterecht denken dat via bosprojecten zijn vlucht geen impact heeft op het klimaat.

CO2-neutraal

De advertenties van KLM bevatten zinnen als ‘Neutraliseer uw impact op het milieu met de CO2ZERO-service” en “Via ons CO2ZERO programma kun je voor een klein bedrag je persoonlijke aandeel in de CO2-uitstoot van je vlucht compenseren.” Tijdens de zitting in februari probeerde KLM de RCC er nog van te overtuigen dat de gemiddelde consument best zou begrijpen dat het bij die zinnen niet echt om CO2-neutraal reizen ging. In die redenatie gaat de RCC dus niet mee.

Bosprojecten

Sinds 2008 biedt KLM het CO2ZERO-programma aan, waarmee klanten volgens KLM voor een paar euro de CO2-uitstoot van hun vlucht kunnen compenseren. Dat geld gaat dan naar aanplant van nieuw bos of behoud van bestaand bos, waardoor de uitstoot van de vlucht teniet gedaan zou worden. Maar de bosprojecten die KLM gebruikt voor compensatie voldoen alleen aan theoretische standaarden, zonder dat in de praktijk de compensatie gegarandeerd is, zo redeneert de RCC. Die neemt daarin mee dat er geen wetenschappelijke consensus is over de mate van compensatie via bosprojecten.

 “Sterk signaal”

Eric Stam, docent Nederlands op een luchtvaartschool, diende in oktober 2021 de klacht in, samen met 80 anderen onder wie wetenschappers en organisaties als Schipholwatch en Reclame Fossielvrij. Stam is erg blij met de beslissing: “We zijn echt volledig in het gelijk gesteld door de Reclame Code Commissie. Natuurlijk had ik dat ook wel verwacht, maar dit is een sterk signaal aan bedrijven én aan minister Rob Jetten om serieus met de bestrijding van fossiele misleiding aan de slag te gaan.”

Verbod

Ook Reclame Fossielvrij is tevreden: “Het is een terechte uitspraak. De compensatie via bosaanplant is nooit gegarandeerd. De uitstoot van de vluchten wel. Het is goed dat de RCC deze misleiding aanpakt, maar dit gebeurt wel pas na 14 jaar. Het zou nog beter zijn als de misleiding helemaal voorkomen wordt. Die garantie is er alleen met een reclameverbod voor vervuilende bedrijven.” Het IPCC noemt zo’n verbod als klimaatoplossing.

Stam en auteur Babette Porcelijn vertelden eerder over deze klacht in het tv-programma Kassa. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.