Shell voor 3e keer teruggefloten door de Reclame Code Commissie over misleiding met CO2-compensatie

Shell misleidt met reclame over CO2-gecompenseerd gas. Zo oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) deze week over een klacht die was ingediend door Reclame Fossielvrij. Al twee keer eerder werd Shell berispt op hetzelfde punt. Volgens Reclame Fossielvrij bewijst deze uitspraak dat zelfregulering van misleidende reclames niet genoeg is. “Er is snel een wet nodig die alle fossiele reclames verbiedt.”

De klacht was gericht tegen een reclamecampagne van afgelopen januari van Shell Energy, een destijds nieuwe tak binnen Shell. Met slogans als “Ga jij ook voor CO2-gecompenseerd gas?” en “Kies je voor gewoon of CO2-gecompenseerd gas?” probeerde Shell – te midden van de koude winter en de gascrisis – om klanten te werven om energie aan huis te leveren. Inmiddels is Shell gestopt met deze reclamecampagne en de diensten als energieleverancier. Shell Energy bestaat niet meer.

Eerdere berispingen
Desondanks wilde Reclame Fossielvrij – bijgestaan door De Roos Advocaten – de zaak toch doorzetten. Shell lanceerde de campagne voor CO2-gecompenseerd gas namelijk nadat de oliemaatschappij al in twee eerdere zaken door de RCC was berispt voor misleiding met CO2-compensatie. De eerdere campagnes gingen over CO2-neutraal rijden en CO2-gecompenseerd rijden. “Bomen planten of bossen beschermen kan onmogelijk de schade van broeikasgassen ongedaan maken. En dat is wel wat Shell keer op keer in de reclames beweert”, aldus Reclame Fossielvrij. “In de oplopende klimaatcrisis kunnen we het ons niet meer veroorloven om achter de feiten aan te lopen. We moeten voorkomen dat misleidende reclames überhaupt verspreid worden. Daarom is het hoog tijd voor een verbod op fossiele reclame.”

EU-wetgeving
In 2021 bepaalde de RCC voor het eerst dat Shell geen gebruik mag maken van de term CO2-neutraal. Deze term suggereert ten onrechte dat de schade van CO2-uitstoot ongedaan gemaakt kan worden. Shell verving na de uitspraak het woord “neutraal” voor “compensatie”,  waarna de RCC opnieuw bevestigde dat ook dit misleidend is. De EU komt met wetgeving die milieuclaims op basis van CO2-compensatie verbiedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.