“Theaters geven legitimiteit aan die bedrijven en hun negatieve bijdrage aan klimaatverandering door sponsorgeld aan te nemen”

In een uitgebreid artikel in de Theaterkrant schijnt onze campaigner Rosanne Rootert haar licht op sponsoring van culture instellingen door fossiele bedrijven als Shell, KLM en TAQA. Die laatste gaf 1 miljoen aan Theater de Vest in Alkmaar dat in ruil daarvoor haar naam wijzigde naar TAQA Theater de Vest.

“Neem TAQA Theater De Vest in Alkmaar. Het olie- en gasbedrijf TAQA doet aan gaswinning in de Noordzee, heeft een gasopslag in Bergen aan Zee en sponsort daar in de omgeving verschillende cultuurinstellingen’, zegt Rootert. Door de naam van het bedrijf aan het theater te verbinden, creëert het positiviteit rondom het merk in de omgeving waaraan ze volgens Rootert schade toebrengen. “Je kunt zeggen: ‘Fijn dat het geld daarin gestoken wordt.’ Maar TAQA heeft daarbij een doel.”

Janneke Barten, voormalig fondsenwerver bij de Stadsschouwburg in Haarlem en nu actief bij Fossielvrij NL voegt toe: “Van oudsher zijn theaters niet heel erg bezig met duurzaamheid, want een theater is geen heel vervuilende fabriek. Het speelde dus niet echt. Ook hebben theaters niet altijd de tijd of middelen om zich daarin te verdiepen en voelen ze misschien ook niet die verantwoordelijkheid.”

Hoeveel theaters ermee bezig zijn, verschilt dus ook nogal, blijkt uit het stuk. Theater Rotterdam, wat eerder nog werd gesponsord door Shell, stelt nu: “Als Shell nu zou aankloppen, zouden we daar bewust mee omgaan”. Bij musea – het artikel noemt als voorbeeld het Rijksmuseum Boerhaave en haar voormalige sponsor Shell – speelt de discussie al langer en daar is ook al vaker afscheid genomen van fossiele sponsors.

Reclame Fossielvrij pleit voor een landelijke wet die fossiele reclame én sponsoring verbiedt, net zoals dat eerder gebeurde voor reclame en sponsoring door de tabaksindustrie. Tot die wet er is, richten zij zich ook op koplopers die zelf de banden met fossiele bedrijven verbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.