Actie

Doe jij mee met onze actietour om fossiele reclame in de EU te verbieden?

Deel deze pagina

Met de deadline van het Europese Burgerinitiatief tegen fossiele reclame in zicht gaan wij op actietour in Nederland. Doel: 1 miljoen Europese handtekeningen verzamelen voor 4 oktober. Dan komt het voorstel om fossiele reclame te verbieden namelijk op de agenda van de Europese Commissie. Doe je mee? Verzin je eigen actie in jouw gemeente of laat je inspireren, bijvoorbeeld door de ‘cover up’-actie.

We weten allemaal dat we van fossiele brandstoffen af moeten. Voor onze gezondheid, voor het klimaat, voor rechtvaardigheid. Waarom mogen fossiele bedrijven dan nog wel hun vervuilende producten promoten en hun imago greenwashen? 

Europees Burgerinitiatief tegen fossiele reclame

Daarom is een brede coalitie van Europese organisaties een Europees Burgerinitiatief gestart tegen fossiele reclame. De EU moet fossiele reclames verbieden, zoals ook reclame voor roken is verboden. Binnen één jaar hebben we 1 miljoen handtekeningen nodig.

Om de campagne een laatste broodnodige push te geven worden in heel Europa van 10 – 17 september acties georganiseerd en handtekeningen geworven. Graag nodigen we jou uit om deel te nemen bij jou in de buurt, want we willen zo veel mogelijk gemeenten bezoeken. Met onze acties laten we zien dat fossiel en fossiele reclame heel schadelijk is en dat reclame bijdraagt aan misleiding en ongebreideld consumerism wat de aarde verder aantast. Zo steunen we de Europese campagne, maar voeren we ook de druk op om Nederlandse gemeenteraden fossiele reclame te laten verbieden! 

Actietour: doe je mee?

Voor de ECI is een Europese actieweek uitgeroepen van 10 tot 17 september. We gaan in deze week een tour langs verschillende gemeenten maken met ons team en komen graag ook bij jullie langs. Graag helpen we jouw lokale groep met een creatieve actie bedenken en uitvoeren. Kom naar een van onze actiebriefingen:

Tijdens de zoom bespreken we de campagne, hoe je mee kan doen en wat je van ons kan verwachten. Nodig anderen geïnteresseerden ook uit! Kijk voor doorstuurberichtjes en de uitgebreide actiehandleiding hier.

Wat gaan we doen?

Met een leeg vel, wat tape en stiften gaan we reclames in de openbare ruimte bezoeken, tijdelijk afplakken en omtoveren tot een creatief tekenblok voor voorbijgangers. Met de vraag ‘Wat zou je hier willen zien in plaats van een reclame?’ vragen we aandacht voor de ruimte die reclame krijgt in onze openbare ruimte. Dit levert leuke, positieve reacties op en een interessante opening voor een praatje over onze campagne. Zie de afbeeldingen hieronder voor een sfeerimpressie van zo’n actie in Parijs eerder dit jaar.

Heb je al een andere actie gepland staan in augustus of september? Heb je een creatief idee voor een andere actie? Geen nood! Handtekeningen verzamelen kan overal, ook in combinatie met al geplande of andere acties. Laat ons weten wat je van plan bent en wanneer zodat wij jouw actie ook kunnen uitlichten.

Dus: ben je enthousiast geworden? Kom dan naar een van de briefings en meld je hier aan voor updates! Heb je alvast vragen? Mail naar charlotte@reclamefossielvrij.nl.

Voorbijgangers die reageren op een vel met de tekst ‘Ik zou graag willen dat deze reclame wordt vervangen met…’ en #BanFossilAds in Parijs eerder dit jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.