Eye Filmmuseum breekt met sponsor KLM

Demonstranten voor Filmmuseum Eye tijdens een avond voor KLM-veelvliegers

Eye Filmmuseum heeft besloten het sponsorcontract met luchtvaartmaatschappij KLM dat sinds 2019 liep, niet te verlengen. Het museum nam deze beslissing omdat sponsoring niet meer paste bij haar klimaatbeleid, zo liet de directie aan NRC weten. Klimaatorganisaties riepen Eye al eerder op om niet langer met deze fossiele sponsorrelatie door te gaan.

In september organiseerde het museum nog een privéfeestje voor de veelvliegers van KLM. Een coalitie van klimaatgroepen, waaronder Reclame Fossielvrij, stond toen voor de deur om hiertegen te demonstreren. In november volgde een gesprek van vertegenwoordigers van Fossielvrij NL, Extinction Rebellion en Reclame Fossielvrij met de directie van EYE over de staat van de klimaatcrisis, de rol van de luchtvaart hierin, de greenwashing door KLM en de schadelijke impact van fossiele cultuursponsoring.

Imago oppoetsen
De groepen reageren dan ook verheugd op het nieuws: “Het is fantastisch dat Eye het sponsorcontract met KLM heeft verbroken. Dit laat zien dat het werkt om druk te zetten. Bedrijven als KLM vernietigen onze leefomgeving en proberen daarna hun imago op te poetsen via sponsoring van de cultuursector. Hiermee normaliseren ze vliegen en vervuilen in tijden van een klimaatcrisis. De cultuursector zou zich hier niet voor moeten laten gebruiken.
Culturele instellingen spelen een belangrijke rol in het bestrijden van de klimaatcrisis. Zowel met de impact die hun programma’s, tentoonstellingen en voorstellingen kunnen maken als met de voorbeeldrol die zij vervullen in de maatschappij. We zijn blij met deze stap van Eye en verwachten dat andere culturele instellingen dit voorbeeld zullen volgen en vervuilende sponsors de deur wijzen. Zo niet zullen wij actie blijven voeren tot alle culturele instellingen vrij zijn van fossiele sponsors.”

“Leven naar onze eigen waarden”
Directeur van Filmmuseum Eye, Bregtje van der Haak, lichtte de keuze om per 1 januari 2024 te stoppen met sponsor KLM als volgt toe in NRC: “Mijn overtuiging is dat wij een krachtiger museum zijn als we leven naar onze eigen waarden. (…) We maken filmprogramma’s over de zorgen van mensen over de klimaatcrisis. Hoe breng je dan je eigen gedrag als filmmuseum in lijn met de waarden die je uitdraagt en onderzoekt? Daar past niet bij dat je, hoe genereus ook, de mogelijkheid krijgt om goedkoper te vliegen.”

Sponsoring door de fossiele industrie van culturele instellingen staat al langer ter discussie. Zo voerde Fossil Free Culture (inmiddels bekend onder de naam Disobedient Futures) met succes actie bij het Van Goghmuseum, het Concertgebouw en NEMO vanwege hun banden met Shell. Rijksmuseum Boerhaave stopte met sponsoring door Shell na een protest van Fossielvrij Onderwijs en Extinction Rebellion. Die laatste groep voerde ook actie bij Naturalis, het Drents Museum en het Rijksmuseum tegen sponsors Shell, NAM en KLM. Naturalis heeft inmiddels aangegeven niet meer samen te willen werken met de fossiele industrie en de luchtvaartindustrie.

Verklaring Fossielvrije Sponsoring Cultuur
Fossielvrij NL en Reclame Fossielvrij hebben een Verklaring Fossielvrije Sponsoring Cultuur opgesteld, waarin culturele instellingen en gezelschappen toezeggen geen fossiel sponsorgeld aan te nemen. De verklaring heeft inmiddels 25 ondertekenaars: Scapino Ballet Rotterdam, Oerol Festival, Frascati, Cello Octet Amsterdam, Into The Great Wide Open, Toneelschuur Producties, Danstheater Aya, Dood paard, Theater Utrecht, Grote Kerk Breda, Tolhuistuin, Collectief Walden, House of Nouws, de Warme Winkel, Via Berlin, Silbersee, BOG, Studio Dries Verhoeven, Schippers&VanGucht, Golden Palace, Peergroup, 155 (eenvijfvijf), Theater Oostpool, Theater Kikker / Podium Hogewoerd en SHIFFT.
Ook riepen meer dan 200 culturele organisaties de klimaatnoodtoestand uit via de verklaring Te Zijn of Niet Te Zijn. Daarin wordt ook fossiele sponsoring benoemd. Musea blijken terughoudender met het ondertekenen van deze twee verklaringen dan andere culturele organisaties.

Foto’s: Fossielvrij NL, Extinction Rebellion, XR Zorgprofessionals, Greenpeace, Milieudefensie, Krimp de Luchtvaart en Reclame Fossielvrij demonstreren voor Filmmuseum Eye tijdens een feestje voor de platinum flyers van KLM, in september 2023.
Fotografe: Laura Ponchel / Fossielvrij NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.