Frankrijk verbiedt reclame voor benzine en diesel

Sinds deze week mag niemand in Frankrijk meer reclame maken voor fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. Frankrijk is het 1e land ter wereld dat deze reclames verbiedt. De wet is een zeer verdund resultaat van een voorstel van het klimaatburgerberaad dat van Macron de opdracht kreeg om mee te beslissen over klimaatbeleid.

Het burgerberaad vroeg president Macron om een totaalverbod op fossiele reclame. Daarmee bedoelden ze ook greenwashing propaganda en bijvoorbeeld reclames voor vliegen en suvs. Helaas bestrijkt het verbod dat deze week in werking is getreden, alleen reclames voor diesel en benzine. In de praktijk wordt daar weinig reclame voor gemaakt.

Franse klimaatorganisaties niet tevreden

Franse klimaatorganisaties zijn dan ook niet tevreden met het resultaat. Ze stellen: wat heb je aan een wet die geen effect heeft? De fossiele industrie maakt vooral reclames waarin ze zich voordoen als leider in de klimaattransitie. En in hun marketing presenteren ze ‘oplossingen’ voor die hun verdienmodel in olie en gas zo lang mogelijk rekken. Zoals waterstof, industriële restwarmte en gas. Tegelijkertijd voeren fossiele sectoren een sterke lobby tegen klimaatbeleid. Ze zoeken nog steeds naar nieuwe olie- en gasbronnen en schenden structureel mensenrechten en plegen ecocide.

Verbod op alle fossiele reclames

De wet in Frankrijk is een voorzichtige eerste stap. Hopelijk wordt die stap snel gevolgd door een verbod op alle fossiele reclames, waarvoor Reclame Fossielvrij samen met andere organisaties voor strijdt in Nederland en in de EU. Wereldwijd volgen de ontwikkelingen zich op. Reclame Fossielvrij: “Fossiele reclames doen net alsof fossiele brandstof en de fossiele industrie normaal zijn. Dat verergert de klimaatcrisis. Fossiele reclames passen niet in een stad of land dat het Parijs-akkoord onderschrijft”.

Deze week besloot Sydney als 3e stad in Australië fossiele reclames te weren. En ook Haarlem maakte deze week bekend dat er vanaf 2024 geen fossiele reclames meer in de stad hangen.

Teken voor een verbod op fossiele reclames in de EU: banfossilfuelads.org

Een gedachte over “Frankrijk verbiedt reclame voor benzine en diesel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.