MediaShell

VPRO Tegenlicht neemt revanche op Shell-greenwashing op publieke omroep

Pleidooi voor verbod op reclame
Deel deze pagina

VPRO Tegenlicht Rebellen tegen Reclame portretteert activisten, burgemeesters en juristen die strijden voor een reclameverbod. De voorbeelden komen uit het buitenland. In Nederland knokken wij tegen fossiele reclame die ons gevangen houdt in een wereldbeeld dat draait op kolen, olie en gas.

“En [welke reclame] kreeg ik [op de NPO-Player] voordat ik onze eigen Shell-kritische aflevering terug kon zien? Een commercial van nota bene Shell zelf.” Een researcher van VPRO Tegenlicht stuitte in de player van NPO op een greenwashreclame van Shell. Dat is natuurlijk geen toeval.

Greenwashing is brainwashing

Fossiele multinationals als Shell en Exxon koppelen hun groene advertenties aan woorden als klimaatverandering en energietransitie. Zo geven ze mensen het valse idee dat ze hard bezig zijn met een klimaatoplossing. Vaak wordt reclame onbewust geregistreerd door de hersenen. Daardoor zijn dat soort valse boodschappen heel schadelijk. De term greenwashing lijkt niet voor niets op brainwashing.

Revanche op Shell

De VPRO neemt zondagavond 26 april “tv-revanche” op de greenwashreclame van Shell. Ze stellen het fenomeen reclame ter discussie. “Want we komen een hoop bedenkingen tegen, waarom we schreeuwerige, opdringerige en onnodige reclame misschien wel zouden moeten bestrijden.”

Rijke bedrijven beheersen publieke ruimte

Een van de sprekers in de uitzending, Ramsi Woodcock, pleit voor een reclameverbod. Hij vraagt zich af: “Waarom staan wij – als samenleving – reclame toe, terwijl het zó irritant is.” Hij wijst erop dat bedrijven met het meeste geld de publieke ruimte kunnen beheersen. En dat start-ups of kleine bedrijven met betere producten heel moeilijk een plek op de markt kunnen veroveren.

Publieke omroep gefinancierd met fossiel geld

Woodcock slaat de spijker op z’n kop. Wij – als samenleving – hebben iets te zeggen over onze publieke ruimte, waarin we ongevraagd geconfronteerd worden met reclame. Wil jij miljoenen kijkers beschermen tegen de fnuikende invloed van greenwashing en fossiele reclame? Vind jij dat de publieke omroep niet gefinancierd mag worden met fossiel geld?

Teken ons burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame


Een gedachte over “VPRO Tegenlicht neemt revanche op Shell-greenwashing op publieke omroep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.