KlimaatontkenningShell

De “Jomanda’s” van het Klimaat

Greenwashing Shell: Great Travel Hack
Deel deze pagina

De onderste steen van het diepgewortelde klimaatscepticisme in ons land komt eindelijk boven. Dankzij een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek weten we hoe de klimaatontkenning uit de jaren 90 doorloopt in de klimaatscepsis nu.

Shell kwam met een plan om twijfel te zaaien over klimaatwetenschap. Dat plan omarmd en versterkt door bedrijven als Hoogovens, DSM en NAM. Decennia jaren later verleenden TNO en zelfs de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) hun medewerking aan deze klimaatontkenners.

Klimaatscepsis

Klimaatsceptici zijn de ‘Jomanda’s’ van het klimaat, aldus hoogleraar klimaat Pier Vellinga. “Er zijn mensen die graag horen dat er niks aan de hand is. Dat de aarde niet ziek is. En dan vertelt “Jomanda” dat ze vanzelf weer genezen.”

Tabak

We kennen de lijn van dit verhaal al. Zo ging het ook met het ontkennen van de gezondheidsschade van tabak. Tabaksproductenten mogen geen reclame meer maken. Maar Big Oil is bijna niet weg te denken uit het straatbeeld en de social media timelines.

Sprookjes

Met reclame en marketing verstelt Big Oil nog steeds sprookjes. Bedrijven als Shell, Exxon en BP misleiden met reclames waarin ze net doen alsof ze werken aan het klimaat. Maar in werkelijkheid liggen ze op ramkoers met de toekomst. 

Stop de misleiding, teken het burgerinitiatief voor een wettelijk verbod op fossiele reclame!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.