Partij voor de Dieren Rotterdam: fossiele reclame is ‘aanstootgevend’ en moet uit de stad geweerd worden

Partij voor de Dieren Rotterdam wil vooruitlopen op een landelijk verbod op fossiele reclame. De fractie wil reclame voor de fossiele industrie, vliegreizen en vervuilende auto’s verbieden in de havenstad.

“Laten we als stad het goede voorbeeld geven en niet wachten tot een landelijk verbod van kracht wordt”, schrijft Partij voor de Dieren Rotterdam op 7 december 2020 in schriftelijke vragen aan het college.

Volgens PvdD Rotterdam kan zo’n verbod binnen de bestaande regelgeving, die bepaalt: “Reclame-uitingen mogen niet in strijd zijn met goede zeden en/of aanstoot geven.”

“Wij vinden fossiele reclame aanstootgevend”, schrijft PvdD Rotterdam. “Reclame-uitingen van bedrijven die brandstoffen verkopen of verre vliegreizen aanbieden zijn aanstootgevend als je bedenkt wat voor negatieve effecten deze teweeg kunnen brengen. Reclame is er namelijk voor bedoeld kooplust aan te wakkeren. Fossiele reclame is ook nog eens misleidend. Het zet consumenten aan tot het maken van keuzes die diametraal ingaan tegen hun eigenbelang. Iedereen wil een planeet die leefbaar blijft, nu en in de toekomst.”

De fractie schrijft dat ze zich heeft laten inspireren door het burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame en een motie van GroenLinks die voor gemeente Amsterdam wil onderzoeken hoe fossiele reclame uit de stad geweerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.