Historisch! Amsterdam wil fossiele reclame weren

Greenwashing Shell: Great Travel Hack

Amsterdam wil reclame voor de fossiele industrie en vliegvakanties uit de stad weren. Dat staat in een motie van oa GroenLinks die is aangenomen op 18 december. Het is de eerste politieke stap naar een landelijk verbod op fossiele reclame. De gemeente neemt deze stap na een brief van 51 lokale organisaties en het burgerinitiatief Reclame Fossielvrij.

In de motie stellen GroenLinks, SP en DENK dat “ten minste de uitwassen van reclame voor fossiele producten, zoals voor vliegvakanties voor dumpprijzen of direct voor bedrijven werkzaam in de fossiele industrie verboden zouden moeten kunnen worden.” Dit omdat “Amsterdam duidelijke ambities heeft om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen om te voldoen aan de doelstellingen van het klimaatverdrag van Parijs.”

Fossiele marketingevenementen

De aangenomen motie vraagt de gemeente om te onderzoeken hoe reclames en marketingevenementen van de fossiele industrie en reclame voor vliegreizen kunnen worden geweerd uit het straatbeeld. Reclames op billboards, mupi’s en in bushokjes, maar ook grootschalige evenementen van de fossiele industrie behoren daarmee tot het verleden. De gemeente gaat kijken wat er nodig is om lopende contracten hierop aan te passen. In het onderzoek gaat de gemeente voorrang geven aan reclame voor de kolen-, olie- en gassector en reclame voor vliegvakanties.

Begin van beweging

Burgerinitiatief Reclame Fossielvrij juicht het raadsbesluit toe. “We feliciteren Amsterdam met deze stap”, aldus coördinator Femke Sleegers. “Het is de eerste stad ter wereld die specifiek fossiele reclame wil weren. Het is het begin van een beweging, want ook partijen in de gemeenteraden van Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben in schriftelijke vragen aangegeven om samen met Amsterdam te willen verkennen of deze schadelijke reclame-uitingen ook in hún steden verboden kunnen worden.”

Brief 51 organisaties

In een brief van 30 april 2020 vroegen 51 organisaties de gemeente om fossiele reclame uit Amsterdam te weren. Daarna hebben een aantal gesprekken plaatsgevonden tussen Reclame Fossielvrij en de gemeente en heeft het burgerinitiatief een eerste verkenning aangeleverd van hoe een verbod op fossiele reclame eruit kan zien.

Geen greenwashing op GVB

Eerder dit jaar besloot het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB onder druk van Extinction Rebellion dat greenwashingreclame van Shell niet paste in het duurzaamheidsbeleid.

Zie ook: Meerderheid raad wil vliegvakanties uit het straatbeeld weren (Parool, 17 december 2020)

10 gedachten over “Historisch! Amsterdam wil fossiele reclame weren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.