Het tij keert

Het verzet tegen fossiele reclames groeit

Deel deze pagina

Dinsdag was de laatste dag van het European Citizens Initiative voor een verbod op fossiele reclame en sponsoring. Met meer dan 350.000 mensen uit 27 landen laten we een sterk geluid tegen fossiele reclame en sponsoring horen aan de EU. In Nederland zetten meer dan 30.000 mensen hun handtekening voor een verbod. En dat gebeurde niet zomaar!

Heel veel Nederlanders gingen de straat op, stuurden de petitie door naar hun buren, vrienden en familie. We organiseerden cover-up acties waarin we in verschillende steden grote, lege vellen papier over reclame-abri’s hingen en aan mensen vroegen wat ze graag wilden zien in hun straten in plaats van reclame. Dat leverde vele handtekeningen en mooie gesprekken op.

Van Sydney tot Haarlem

Het verzet tegen fossiele reclames groeit en dat is terug te zien in de wereldwijde politieke invloed die we hebben. Gemeenten over de hele wereld, van Haarlem tot Sydney, werken aan lokale wetgeving om fossiele reclame te verbieden. In Nederland werken we goed samen met de Partij voor de Dieren, GroenLinks, de PvdA en andere progressieve partijen om nog veel meer gemeenteraden in Nederland te overtuigen dat er lokale wetgeving nodig is om fossiele reclames uit het straatbeeld te verwijderen.

Landelijke wet

Die gemeenten zijn de voorlopers voor een landelijke wet die fossiele reclames en sponsoring verbiedt. Zo’n wet is hard nodig want fossiele reclame zorgt ervoor dat fossiele bedrijven ons misleiden met hun groene leugens over een eerlijke toekomst, terwijl ondertussen hun business in olie en gas blijft groeien en ze structureel mensenrechten blijven schenden.

Zorgmedewerkers

Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn we samen met Fossielvrij Nederland afgelopen jaar een rechtszaak tegen KLM begonnen. Ook zullen we de komende tijd verder bouwen aan een beweging van artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers die zich, net als tegen de tabaksindustrie, ook uitspreken tegen de fossiele industrie. Jaarlijks sterven er namelijk meer mensen aan luchtvervuiling door de fossiele industrie dan aan roken. Daarom hebben we dezelfde maatregelen nodig om te stoppen met onze verslaving aan fossiele brandstoffen als we hebben tegen de verslaving aan tabak, zoals een wet die reclame en sponsoring vanuit deze schadelijke sector verbiedt. 

European Citizens Initiative

Wat begon als een idee van onze initiatiefnemer Femke Sleegers, verspreidt zich als een steeds groter groeiende sneeuwbal over de hele wereld. Wij zijn heel blij dat een grote coalitie van verschillende ngo’s, onder leiding van Greenpeace Nederland, dit European Citizens Initiative is begonnen en zo veel mensen heeft weten te binden aan de campagne. Hoewel we niet de 1 miljoen handtekeningen hebben verzameld die nodig zijn om de Europese Commissie zich er verplicht over te laten buigen, zullen we ervoor zorgen dat ook Europa niet om ons heen kan. We zullen met hen in gesprek gaan over hoe een verbod op fossiele reclames een onmisbare stap is om de fossiele industrie te stoppen en samen op zoek te blijven gaan naar eerlijke klimaatoplossingen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.