Wetenschapsmuseum Boerhaave weigert groene PR Shell te verwijderen uit expo

Shell blijft voorlopig de hoofdsponsor van het wetenschapsmuseum Rijksmuseum Boerhaave. Ook is het museum niet van plan om de groene PR-video van Shell te verwijderen. Dat is de uitkomst van een ‘prettig maar teleurstellend’ gesprek tussen het Boerhaave en vertegenwoordigers van de groepen Fossielvrij Onderwijs en Extinction Rebellion.

“Een jaar geleden publiceerde de Volkskrant jullie opiniestuk ‘Rijksmuseum Boerhaave laat zich gebruiken als verlengstuk van de marketingmachine van Shell’. Is er in die tijd iets veranderd?”, vroeg een journalist tijdens de actie ‘Shell besmet het Boerhaave’.

Shell blijft op voetstuk in Boerhaave

Helaas moesten we antwoorden dat er niets is veranderd. Shell-directeur Marjan van Loon staat nog steeds met groene praatjes op een voetstuk tussen hoogleraren en Nobelprijswinnaars die vertellen over hun baanbrekend onderzoek. Dat heeft volgens de directeur níets te maken met dat Shell hoofdsponsor is. Dat zei hij afgelopen dinsdag in een gesprek met ons en Extinction Rebellion Leiden.

Pas in 2022 verandering

Het Boerhaave geeft Shell ook de komende jaren een podium om te greenwashen. De directeur van het Boerhaave ziet daar niets verkeerds in. Hij ontkent dat zijn museum een spreekbuis is van Shell. Pas in 2022, als de hele hoofdexpositie op de schop gaat, verdwijnt ook de video van Marjan van Loon. Maar dat is te laat.

Acties gaan door

Wij hebben directeur Amito Haarhuis laten weten dat de acties doorgaan zolang Marjan van Loon greenwashing verspreidt in zijn wetenschapsmuseum. En zolang Shell hoofdpartner is. Haarhuis zei niet te weten hoe lang het contract met Shell als hoofdpartner loopt. Hij wilde niets zeggen over een eventuele verlenging.

Zeg nee tegen oliegeld

Het Boerhaave is een van de laatste grote culturele instellingen in ons land die nog geld aanneemt van Shell. De rest bedankt tegenwoordig voor het oliegeld. Ook na het gesprek met de directeur blijft de vraag: wanneer volgt het Boerhaave?

2 gedachten over “Wetenschapsmuseum Boerhaave weigert groene PR Shell te verwijderen uit expo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.