Voorlopers: Utrechts initiatiefvoorstel wil fossiele reclame uit de openbare ruimte weren – Den Haag stemt morgen

Partij voor de Dieren Utrecht wil fossiele reclame weren uit de openbare ruimte. De partij dient daartoe morgen een initiatiefvoorstel in. Ook morgen: de Haagse gemeenteraad stemt over een motie om fossiele reclame uit bushokjes te weren. Beide voorstellen zijn geinspireerd op het besluit van Amsterdam om de stad vrij te maken van fossiele reclame.

“Utrecht kan broeikasgasuitstoot voorkomen door fossiele reclame te weren uit het straatbeeld”, zegt fractievoorzitter Maarten van Heuven. “Aangezien Utrecht een klimaatneutrale stad wil zijn en grote duurzaamheidsambities zegt te hebben, is het niet passend dat in het straatbeeld fossiele producten en diensten aangeprezen worden.”

Partij voor de Dieren Utrecht wil “gezien de urgentie van de klimaatcrisis – landelijke regels niet afwachten en ziet mogelijkheden om in onze gemeente uitingen van fossiele reclame te weren.”

Mensenrechten

Partij voor de Dieren Utrecht heeft juridisch advies ingewonnen bij Eiffel. De strekking van dat advies: reclame valt onder de vrijheid van meningsuiting. Maar op basis van artikel 10 EVRM mogen daar om verschillende zwaarwegende redenen beperkingen op gemaakt worden. De gemeente kan in dit geval een een uitzondering maken om de gezondheid van burgers te beschermen.

Gemeente Den Haag

Morgenavond stemt de Haagse gemeenteraad over een motie van Partij voor de Dieren Den Haag om reclame uit tram- en bushokjes te weren. Fractievoorzitter Robert Barker op Omroep West: “We hebben een groot klimaatprobleem en moeten minder fossiele brandstof gebruiken. De eerste stap is dan om het gebruik niet te stimuleren met reclame.”

Barker: “We weten: tabak verpest onze longen en daarom mag er geen reclame voor gemaakt worden. Maar fossiele brandstof verpest onze longen en de longen van de aarde. Waarom mag daar dan wel reclame voor gemaakt worden?”

Amsterdam

Amsterdam nam in december 2020 een motie aan van GroenLinks voor een verbod op fossiele reclame. Als eerste stap sloot de gemeente een convenant met de reclame-exploitant in de metro. Deze herfst laat het college weten aan de gemeenteraad hoe het fossiele reclame in de hele stad gaat weren.

Teken nu voor het Europese burgerinitiatief voor een verbod op fossiele reclame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.