lobby

“Maak Springtij fossielvrij” – prominenten boycotten festival, klimaatgroepen voeren actie in haven Harlingen

Deel deze pagina

Op woensdagochtend 21 september voerden klimaatgroepen actie tegen de fossiele sponsors van het duurzaamheidsfestival Springtij. Zij eisen dat het festival breekt met fossiele sponsors zoals gaslobbyclub Element NL (voormalig NOGEPA), Gasunie en EBN. Ook willen ze dat de organisatie van het festival zich uitspreekt tegen de gasboringen rondom de Waddeneilanden. Schrijver David van Reybrouck weigerde een uitnodiging als keynote speaker vanwege de fossiele sponsors. Ook andere prominenten en klimaatgroepen weigeren nog aanwezig te zijn.

In de haven van Harlingen, waar de speciale Springtij-boot klaar lag voor vertrek naar Terschelling, werden de deelnemers op een bijzondere manier verwelkomd. Ze kregen flyers met informatie over de fossiele sponsoring van Springtij uitgereikt en ze konden ze zich laten ‘greenwashen’ met groene schmink. Ook een ‘CEO’ liet zich gewillig door de ‘Springtij-groenwasserij’ behandelen. De Springtij-boot met de 900 deelnemers aan boord werd vervolgens uitgeleide gedaan met spandoeken, rook en begeleid door een kano. Op die manier uitten Klimaatcoalitie Fryslân, XR Fryslân, Milieudefensie Leeuwarden, Burgerbeweging Kleine Velden, De Luchtfietsers, Fridays For Future Leeuwarden en Reclame Fossielvrij hun ongenoegen over het sponsorbeleid van het festival.
Meindert Boersma van XR Fryslân: “Gassponsors op een duurzaamheidsfestival op Terschelling terwijl zij lobbyen om rondom de Waddeneilanden te boren naar meer gas. Hoe kan Springtij niet inzien hoe verkeerd dit is? We hopen dat onze actie in ieder geval bij de deelnemers de ogen opent over dit bizarre beleid.”

Boycot prominenten

Schrijver David van Reybrouck (die gevraagd was als keynote speaker), schrijfster Eva Rovers en gedragswetenschapper Reint Jan Renes hebben de uitnodiging van Springtij dit jaar geweigerd. Ze zijn het niet eens met de fossiele sponsoring en het VIP-karakter van het festival dat daarmee de status quo bevestigt. Ook het Commons Network, directeur van Stichting Stop Ecocide Katy Olivia Tergauw en coördinator Femke Sleegers van Reclame Fossielvrij weigerden een uitnodiging. Eerder besloten onder andere Extinction Rebellion en Marjan Minnesma van Urgenda al om het festival niet meer te bezoeken.

Fossiele partners

Vorig jaar verspreidden klimaatgroepen een petitie onder de deelnemers van Springtij om het festival op te roepen te breken met hun fossiele ‘partners’. Winnaars van de Wubbo Ockels-prijzen – Marjan Minnesma, Laurie van der Burg en Nine de Pater – riepen tijdens de prijsuitreiking op het festival ook op tot het verbreken van deze banden. Want met het toelaten van die fossiele bedrijven en lobbyclubs accepteert Springtij hun – tegenwerkende – rol in het duurzaamheidsdebat. Ook hebben (of in ieder geval hadden) deze fossiele partners, via hun financiële bijdrage, inhoudelijke invloed op het programma van het festival. Springtij zegt dat daar geen sprake (meer) van is.

Vage klimaatambities

Ondanks brede steun voor de oproep van vorig jaar zijn dit jaar de fossiele sponsors nog altijd welkom. Springtij werkt slechts aan vrijblijvende en omzichtige regels voor sponsoring, zodat fossiele bedrijven met vage klimaatambities alsnog partner kunnen blijven. Campaigner Rosanne Rootert van Reclame Fossielvrij: “De gevolgen van de klimaatcrisis worden, hier maar vooral ook in andere delen van de wereld, steeds groter. De schadelijke rol van de fossiele industrie en hun misleiding daarover zijn inmiddels meer dan duidelijk. Sponsoring door de fossiele industrie en lobbyclubs is niet meer van deze tijd. Daarom pleiten wij voor een verbod op fossiele reclame en sponsoring.”

Media over de boycot en de demonstratie

Een deel van de actievoerders namens diverse klimaatgroepen: Klimaatcoalitie Fryslân, XR Fryslân, Milieudefensie Leeuwarden, Burgerbeweging Kleine Velden, De Luchtfietsers, Fridays For Future Leeuwarden en Reclame Fossielvrij

[Alle foto’s door Extinction Rebellion]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.